Review: De Nest Cam is een slimme webcam met veiligheidsfuncties

De Nest Cam is een beveiligingscamera zoals er de laatste jaren meerdere op de markt zijn gekomen, maar stiekem is het vooral een erg geavanceerde 'gewone' webcam waar ook wat beveiligingsfuncties in zitten. Gelukkig gingen we net een week op vakantie, zodat we de Nest Cam mooi konden testen vanaf een exotische locatie.

Eigenlijk is het helemaal niet logisch dat Nest zijn eigen webcam maakt, want het bedrijf nam vorig jaar nog Dropcam over voor niet minder dan 500 miljoen euro. De bedrijven gingen niet in elkaar op, maar hoe Nest nu samenwerkt met de makers van de Dropcam is niet helemaal duidelijk. Die laatste maakt namelijk nog steeds de Dropcam Pro, een beveiligingswebcam waar de Nest Cam in veel opzichten op lijkt.

De Nest Cam ziet er erg chique uit, zoals we inmiddels wel gewend zijn van Nest. Dat heeft goed begrepen dat doodgewone huishoudproducten, zoals een thermostaat of een rookmelder (de 'Protect') ook vooral mooi mogen zijn. Je krijg daarom een strakke ronde camera, die wel vrij dik is.

Het apparaat bestaat uit de camera zelf, die in een houder wordt geplaatst. De camera zelf kan ook los worden opgehangen aan je muur, als je de houder er niet bij hoeft te hebben.

De houder van de camera heeft een eigen voet met een magnetisch oppervlak. Zo kun je de camera makkelijk ophangen aan stalen of ijzeren voorwerpen, zonder dat je met schroeven en pluggen aan de gang hoeft. Dat maakt de fysieke installatie van het apparaat erg eenvoudig.

© PXimport


 

Foeilelijke kabel

Het grote nadeel is wel de enorme kabel die bij de Cam zit. Je sluit het apparaat aan via een micro-usb-voeding, die aan de achterkant van de camera zit. De usb-kabels in je huis zijn doorgaans niet zo lang, maar Nest heeft een handige kabel van zo'n 2,50 meter meegeleverd. Helaas is die kabel Die kabel is echter allebehalve mooi. De draad is namelijk veel dikker dan een gemiddelde kabel, en spierwit. Dat contrasteert lelijk met het stijlvolle zwart van de Cam zelf, dus heb je straks een mooie beveiligingscamera hangen met een in het oog springende, lelijke witte draad eraan.

Tel daarbij op dat er geen mogelijkheid is om een draadloze camera te gebruiken, waardoor de stroomkabel toch op een grote designfout lijkt.
 

Makkelijke software-installatie

De software-kant van die installatie is bijna net zo makkelijk als de hardware. De camera wordt bediend in de Nest-app, dezelfde die je ook gebruikt om eventueel je Nest-thermostaat of Nest Protect-rookmelder te beheren.

Let op: De Nest-app is er alleen voor Android en iOS, niet voor Windows Phone.
 

Koppelen

Het koppelen van de Nest Cam is kinderlijk eenvoudig. Via het menu hoef je alleen maar op 'Product toevoegen' te tikken en het korte stappenplan te volgen. Je scant de qr-code op de achterkant van de Cam, en geeft daarna een ruimte aan waarin de Cam komt te staan. Standaard geeft de app je een paar suggesties, zoals "Keuken" of "Woonkamer", maar als je iets specifiekers wilt kiezen kun je ook dat aangeven. Die labels zijn overigens vooral handig als je meerdere camera's bij elkaar hebt, zodat je ze kunt onderscheiden van elkaar.

© PXimport



Het aansluiten gaat over het algemeen goed, al moesten we een paar keer lang wachten tot ons netwerk verbinding kon maken met de camera.

Interessant is dat de Nest Cam te koppelen is aan andere Nest-producten, zoals de slimme thermostaat of de Protect-rookmelder. Je kunt daarmee instellen dat de camera automatisch aanspringt zodra je thermostaat merkt dat je het huis verlaat.
 

Controle via app

Als de camera eenmaal aangesloten is, is die volledig te bedienen met de Nest-app. Je kunt daarin meekijken met het beeld, maar ook de instellingen veranderen. Zo kun je makkelijk de resolutie hoger of lager zetten, of het apparaat een andere naam geven.

De app zelf werkt erg prettig. Als je die opstart, zie je in de eerste plaats alle aangesloten Nest-apparaten, maar op de thumbnail van de Cam kun je wel alvast een voorproefje krijgen van het beeld.
 

Cloud-opslag

Onder aan het beeld staan een aantal knoppen, waarmee je naar voren en terug in de tijd kunt spoelen. Dat is een functie die werkt met Nest Aware, een premium-programma waarbij je voor E 10 per maand al je beelden in de cloud kunt opslaan en later kunt terugkijken.

Dat lijkt een nogal hoge prijs voor zo'n dienst, maar van de andere kant betekent het wel dat je 24/7 een full-hd-stream kunt opnemen én terug kunt kijken. Bovendien kun je in dat geval een tijdlijn bekijken waarop te zien is op welke tijdstippen er beweging is gedetecteerd, en vervolgens direct naar die momenten kunt springen om dat te bekijken.

Let er overigens wel op dat Nest onderdeel is van Google Alphabet. Het bedrijf heeft altijd gezegd niet geïnteresseerd te zijn in persoonlijke data van gebruikers, maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen zin heeft zijn gegevens op te slaan op de servers van het bedrijf.
 

Beeld in hoge resolutie

Het beeld van de Nest Cam is erg goed, beter dan dat van bijvoorbeeld de Dropcam Pro. De Cam streamt standaard in 720p, maar je kunt die resolutie verhogen naar 1080p als je wilt - bedenk je dan wel dat het streamen meer data kost. Als je je daar zorgen over maakt, kun je ook streamen in 360p.

Het beeld van de Nest Cam is gebold als een vissenoog, waardoor je in één oogopslag een beeld met een kijkhoek van 130 graden kunt zien. Je kunt de cam niet vanaf een afstand besturen, dus moet je voor je weggaat zorgen dat het apparaat in één keer goed staat ingesteld.

Het beeld van de camera is erg scherp en licht. Ook heeft het apparaat een nachtmodus, waardoor je ook in het donker duidelijk kunt zien wat er gebeurt.
 

© PXimport

© PXimport


 

Enhance!

Leuk is ook de 'Enhance'-functie, die onderaan je videostream te vinden is. Ken je die belachelijke dialogen uit programma's als CSI, waarbij iemand "Enhance!" roept als die een korrelig bewakingsbeeld ziet? Die functie werkt bij de Nest Cam ook echt, al is het verschil met een gewone stream marginaal. Je kunt inzoomen op een bepaalde sectie van je videostream en dat stuk beeld iets verscherpen, maar daarbij worden vooral de kleurcontrasten wat scherper waardoor je ietsje beter kunt zien.
 

Niet zo nuttige bewegingssensor

De Nest Cam heeft een bewegingssensor aan boord. Die detecteert iedere beweging in beeld, ook 's nachts, en stuurt dan een pushmelding naar je telefoon. In theorie is dat heel handig, maar niet als je daarbij bedenkt dat de Cam slechts één melding per 30 minuten kan sturen. Die beperking is ingebouwd om te voorkomen dat je telefoon gebombardeerd wordt met berichten, wanneer er iets in je huis gebeurt.

De bewegingssensor is nogal gevoelig en stuurt vrij snel een pushmelding. Dat gebeurt bijvoorbeeld al als je de lamp uit doet, wat de Cam registreert als een plotselinge verandering in het beeld. Dat betekent ook dat je het eerste half uur nadat je het licht uit doet geen pushmeldingen kan krijgen wanneer er bij je ingebroken wordt.

Dat maakt de Cam als beveiligingscamera niet heel nuttig.
 

Meekijken

Uiteraard kun je de camera wel gewoon gebruiken als beveiligingscamera, maar het is geen waterdicht systeem. Als je dat niet nodig hebt, werkt de Cam goed. Ik had het geluk dat ik tijdens de review-periode een week op vakantie ging, waardoor ik vanaf een terras in Valkenburg precies kon kijken of mijn vissen nog wel leefden en of niemand mijn tv had meegenomen.

© PXimport


 

Internetverbinding

Bedenk je overigens wel dat je een actieve internetverbinding nodig hebt om pushmeldingen te ontvangen. Dat werkte prima tijdens mijn weekje in Zuid-Limburg, maar het wordt een ander verhaal als je aan de Spaanse Costa ligt te bakken zonder 3G. Ook het streamen van een (full-)HD-resolutie is niet ideaal over vaak brakke openbare wifi-hotspots. We zouden in zo'n geval liever een waarschuwings-sms zien wanneer er beweging wordt gedetecteerd, in plaats van een pushmelding.
 

Conclusie

De Nest Cam is een mooie en goede beveiligingswebcam. Het apparaat is stijlvol vormgegeven en geeft scherp beeld. We zetten onze vraagtekens bij het praktisch gebruik als beveiligingscamera, want je kunt slechts één pushmelding per half uur ontvangen Dat ontneemt het nut van de camera een beetje. Maar als je af en toe wilt controleren of je huis er nog helemaal staat, werkt de Nest Cam buitengewoon goed.

De prijs van de camera zelf is niet veel hoger dan andere camera's met een minder hoge resolutie, maar als je je beelden ook wilt opslaan op de server moet je een prijzig abonnement nemen van 10 euro per maand. Heb je dat niet nodig, dan is de Nest Cam zeker geschikt als instapmodel camera, die helemaal interessant is als je deze koppelt aan andere Nest-producten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten