Refurbished smartphone kopen: Wat moet je weten?

© PXimport

Refurbished smartphone kopen: Wat moet je weten?

Geplaatst: 23 januari 2020 - 08:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Redactie PCM

Refurbished, tweedekansje, opknapper, gereviseerd … Het zijn een paar benamingen die langskomen als je op zoek gaat naar een gebruikte smartphone, tablet, notebook of ander apparaat. Maar hoe interessant is een refurbished kopen, waar moet je op letten en wat doe je zelf eigenlijk met je gebruikte apparaten?

Lig jij bij de introductie van een nieuwe iPhone altijd met je slaapzak op de stoep van de Apple Store? Dan is refurbished waarschijnlijk niets voor jou. Ben je echter nuchter, maal je niet om een klein krasje en wil je gewoon een goede deal, dan is refurbished misschien best interessant. Zeker als je ook prima uit de voeten kan met een apparaat van een vorige generatie, zoals een iPhone 8 of Galaxy S8. Toestellen waar je in de praktijk nog jaren mee vooruit kunt en die al snel 100 euro goedkoper zijn dan nieuw. Geen wonder dat er alleen al in Nederland jaarlijks zo’n 300.000 refurbished toestellen worden verkocht.

Refurbished is overigens niet hetzelfde als tweedehands. Het grootste verschil tussen refurbished en tweedehands is dat je in het laatste geval vaak niet weet wat de conditie is van een apparaat en dat je ook geen garantie hebt. Refurbished apparaten worden uitgebreid getest, gecontroleerd en zelfs schoongemaakt, zijn voorzien van alle accessoires en worden uitgeleverd met garantie en een aankoopbon. De conditie van een apparaat wordt in sommige gevallen uitgedrukt in sterren of in A, B of C waarbij vijf sterren of A staat voor ‘zo goed als nieuw’ en C of één ster voor ‘duidelijke gebruikssporen’.

Aanbieders van refurbished smartphones

Geïnteresseerd in refurbished? Dit zijn er dingen waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat. Een paar bekende aanbieders van refurbished zijn Partly, Refurbished.nl, reBuy.nl, Leapp, proresell.nl of greenmobile.nl. Ook steeds meer online winkels zoals Simpel.nl of Coolblue (tweedekans-artikelen) bieden naast nieuwe ook gereviseerde apparaten aan. Check of je echt voordeliger uit bent. Aanbieders van refurbished vergelijken de prijs van een item vaak met de advies- of nieuwprijs, terwijl deze zeer waarschijnlijk inmiddels flink gekelderd is.

Vraag door over de staat van het product. Sommige aanbieders spreken in algemene termen zoals ‘zo goed als nieuw’, terwijl anderen nauwkeurig beschrijven wat gerepareerd/vernieuwd is, waar de krassen zitten en zelfs foto’s plaatsen waarop deze te zien zijn. Kijk ook nauwkeurig naar typenummers van onderdelen, want alleen zo kun je goed vergelijken. Het maakt bijvoorbeeld nogal uit of je gebruikte notebook koopt met een Core i5-cpu met een dualcore-processor of het nieuwere model met een quadcore-processor.

Zeker online is het verstandig om alleen refurbished te kopen bij winkels die een betrouwbaar keurmerk hebben, zodat je weet waar je aan toe bent als je meningsverschil krijgt met de verkoper. Kijk goed naar welke garantie je krijgt en zorg dat je dit zwart op wit hebt. De fabrieksgarantie is bij refurbished vaak ingekort, maar soms heb je mogelijkheid om deze – uiteraard tegen betaling – te verlengen.

Check direct na aankoop goed of je hebt gekregen wat je is toegezegd, en ook of alles goed werkt. Er is voor ieder platform wel software waarmee je alle hardwarespecificaties kunt uitlezen, benchmarks kunt uitvoeren en de batterij goed kunt testen. Vergeet niet: bij een webwinkel heb je veertien dagen bedenktijd. Toch niet tevreden? Terugsturen!

Media has no description

© PXimport

Oude smartphone doorverkopen

Je kunt bijna niet ontkennen dat je wel één of meerdere apparaten hebt liggen die je al langere tijd niet meer gebruikt. Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van reBuy blijkt namelijk dat bijna zes op tien Nederlanders twee of meer ongebruikte elektronicaproducten in huis hebben. Redenen waarom we ze dan toch nog houden? We vinden het vaak ‘gedoe’ of maken ons druk over persoonlijke gegevens die er misschien nog op zouden kunnen staan.

Jammer, want hoe langer je wacht, des te minder ze waard worden. Met name gebruikte Apple-apparatuur, consoles, tablets en e-readers leveren echt nog wel wat op. Check eerst of een apparaat nog goed werkt. Dat is ook een mooi moment om eventuele achtergebleven data alsnog grondig te verwijderen. Veel opkopers van gebruikte apparatuur beloven dit voor je te doen, maar we nemen liever geen risico.

De beste prijs voor je apparaten krijg je wanneer je deze zelf verkoopt via Marktplaats. Maar dat vraagt tijd en aandacht. Heb je daar geen zin in, check dan inkoopsites als WeBuyIt, GSMloket, reBuy, Recycle Michael of Zonzoo. Er zijn in veel steden fysieke winkels waar ze apparaten opkopen, zoals bijvoorbeeld de keten Usedproducts.nl.

Ga niet af op het aanbod van één partij, maar vergelijk goed, want het kan flink uiteenlopen. Kies je voor een online-aanbieder, stuur je apparaat aangetekend op. Check ook de voorwaarden voor wat betreft hoelang het duurt voordat je geld gestort krijgt en wat de kosten zijn voor terugsturen als de opkoper vindt dat het toestel niet aan de verwachtingen voldoet.

Krijg je zo weinig voor een werkend apparaat dat het eigenlijk niet loont of wil je de wereld verbeteren? Doneer het dan, bijvoorbeeld aan Stichting Aap, de kringloopwinkel of een ander maatschappelijk doel.

Weggooien kan altijd nog!

Heb je een gebruikte smartphone, notebook of computer die het echt niet meer doet? Als je zelf geen tijd aan een eventuele reparatie wilt besteden, gooi het dan niet direct weg. Zet even een ‘gratis-ophalen-berichtje’ op Facebook, in de buurt-app of op Marktplaats. Wie weet is iemand die de onderdelen van jouw apparaat kan gebruiken om een vergelijkbaar apparaat te kunnen repareren. Ook kringloopwinkels kunnen in veel gevallen toch iets met apparaten die niet langer werken.

Simpelweg met het huisvuil weggooien, is uit den boze. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook nog eens zonde van alle kostbare grondstoffen die via deze weg in de verbrandingsoven belanden.

Wat dan wel? Als je een vergelijkbaar apparaat nieuw koopt, kun je je oude apparaat gratis inleveren bij de winkel. Doe je dit niet, dan kun je het in jouw gemeente inleveren bij het afvalscheidingsstation zodat het kan worden gerecycled. Wist je dat je kleine apparaten ook gratis kunt inleveren bij onder meer elektronicawinkels, supermarkten en bouwmarkten, zonder dat je een nieuw apparaat aanschaft? Kijk op wecycle.nl voor inleverpunten bij jou de buurt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000