abonneren

Rechter perkt downloaden verder in

Usenet-gemeenschap FTD heeft vandaag het kort geding tegen filmproducent Eyeworks verloren. Vermelden waar een film in nieuwsgroepen te vinden is, mag niet zomaar.Vermelden waar illegaal filmaanbod staat, komt op hetzelfde neer als die film openbaar maken, zo oordeelde de Haagse rechtbank vandaag.
FTD had het kort geding aangespannen tegenfilmproducent Eyeworks, nadat de dienst op 11 mei een zaak had verloren van de producent van de film 'Komt een vrouw bij de dokter'.

De rechter gebood toen dat de zogeheten 'spots', waarin staat aangegeven waar de film in nieuwsgroepen is te vinden, moesten worden verwijderd. FTD spande daarop een kort geding aan tegen de filmproducent, om de beslissing terug te draaien. Die zaak heeft FTD vandaag dus verloren.

Het belangrijkste verweer van FTD is dat de dienst niets openbaar maakt, aangezien de auteursrechtelijk beschermde bestanden niet op zijn servers staan. De rechter baseert zijn oordeel echter op de invloed die FTD heeft op de inhoud van de spots. Na de uitspraak van 11 mei had de dienst immers alle spots met verwijzingen naar bovengenoemde film verwijderd.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de online gemeenschap, nu duidelijk is geworden dat zelfs het noemen van bestandlocaties valt onder de definitie openbaarmaking. 

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord