abonneren

Rechtbank: iPad is een computer

De rechtbank van Haarlem heeft geoordeeld dat de iPad een computer is. Dit lijkt misschien een suffe uitspraak, maar voor de fiscus is dit interessant. Door deze uitspraak kan eventueel loonheffing worden ingehouden voor iPads die door de werkgever worden verstrekt.

Een werkgever had in december 2010 aan al zijn 664 werknemers in vaste dienst een iPad 32GB 3G met een mobiel internetdatakaart verstrekt. De iPads kostten 699 euro per stuk en worden door de werknemers zowel zakelijk als privé gebruikt. De tablets hoeven bij ontslag niet te worden ingeleverd. Het is niet duidelijk om welke werkgever het precies gaat.

Als de iPad alleen voor communicatie wordt gebruikt, dan hoeft er geen loonheffing te worden ingehouden, schrijft De Rechtspraak. Maar als de iPad vergelijkbaar is met een computer dan kan deze alleen belastingvrij worden verstrekt als de iPad geheel of nagenoeg geheel zakelijk wordt gebruikt. Als aan de voorwaarden voor belastingvrije verstrekking niet wordt voldaan, dan dient loonheffing te worden geheven over de waarde van de iPad.

De rechtbank oordeelde afgelopen 30 november dat de communicatiefunctie met de iPad ongetwijfeld een wezenlijk onderdeel vormt, maar dat niet aannemelijk is geworden dat deze functie de centrale rol speelt. De rechtbank ziet de iPad als een kleine computer die ook geschikt is voor vele vormen van communicatie. Bij deze beoordeling is gelet op het formaat, het geheugen en de (vele) gebruiksmogelijkheden van de iPad.

Bij de gebruiksmogelijkheden van de iPad heeft de rechtbank gekeken naar de mogelijkheden van tekst- en dataverwerking, het spelen van games, het maken en bewerken van foto's, het lezen van e-books, muziekfuncties en navigatie. Deze mogelijkheden behoren volgens de rechtbank tot de computerfuncties.

De details van deze uitspraak en een voor leken leesbare samenvatting zijn te lezen op De Rechtspraak.

 

 

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: Belastingdienst, Loonheffing

Laatste reactie