abonneren

Reactie Microsoft op tumult over Office 2013-licentie

De licentievoorwaarden van Office 2013 deden nogal wat stof opwaaien. De licentie zou niet overdraagbaar zijn en gekoppeld blijven aan de machine waar het op geĆÆnstalleerd staat. Microsoft reageert op het Office-blog.


 

We schreven eerder over het feit dat Office 2013 gekoppeld is aan 1 pc. Crasht je pc of wil je overstappen op een andere pc en Office verwijderen op de oude en installeren op de nieuwe dan gaat dat niet. In Duitsland lijkt Microsoft coulanter te zijn als het gaat om de installatie op een nieuwe pc zo valt te lezen op PC Welt (met dank voor de tip van Computer Idee lezer J. Moraal). Navraag bij Microsoft Nederland levert een verwijzing op naar onderstaande tabel. 

 

Strikte regels door piraterij

De strikte regel om de licentie aan 1 computer te koppelen is om piraterij tegen te gaan. Volgens een analist van de Enderle Group is een derde van alle Office installaties illegaal. Dat kost Microsoft miljoenen. Door het koppelen van de licentie code aan de pc, kan er geen twijfel bestaan wie de legitieme eigenaar is wanneer de code op meerdere pc's wordt gebruikt zo stelt Microsoft. Toch gebruikt Adobe al een tijd een systeem waarbij je je installatie kunt deactiveren en opnieuw kunt activeren op een nieuwe pc. Als Adobe dat kan moet Microsoft dat toch ook kunnen. Wat Microsoft wel hetzelfde doet als Adobe is de cloud ingaan. Microsoft ziet waarschijnlijk ook liever  dat gebruikers kiezen voor het duurdere Office 365 dat als bijkomend voordeel heeft dat het nog beter bestand is tegen piraterij omdat het in de cloud draait.

 

 

Microsoft: Office 2010 licentie = Office 2013 licentie

Microsoft heeft de onderstaande tabel online gezet om e.e.a. op te helderen. We zien dat bij Office 2010 een uitzondering wordt gemaakt wanneer de pc wordt vervangen onder de garantieperiode (normaalgesproken 3 jaar bij een nieuwe pc). In de verdere tekst op de pagina valt echter ook te lezen dat het mogelijk is om Office 2013 opnieuw te installeren wanneer de computer crasht tijdens de garantieperiode en vervangen wordt met een nieuwe pc. De klant moet dan wel contact opnemen met de helpdesk om Office 2013 op de nieuwe pc te mogen installeren.  

*An exception is granted when the software is on a PC that is replaced under warranty.

 

De Catch: PKC vs Retail

Microsoft zegt dat de licentievoorwaarden overeenkomen met die van Office 2010. Microsoft vergelijkt daarbij de Product Key Card versie en niet de retail-versies.

'PKC' staat voor Product Key Card. Dit is een licentiecode voor het MS Office 2010 pakket. De PKC versie is de goedkoopste Office variant, maar mag alleen worden geleverd in combinatie met een nieuwe PC. Een PKC versie wordt - in tegenstelling tot de retail versie - geleverd zonder Office installatie.

De retail-versie van Office 2010 stelt je volgens Computerworld in staat om elke 90 dagen je Office 2010 licentie over te zetten naar een andere pc en bij Office 2013 is dat niet het geval. De praktijk moet verder uitwijzen hoe coulant Microsoft zal zijn wanneer Office 2013 voor thuisgebruik en studenten op een andere pc wordt geïnstalleerd na verwijdering van de oude installatie. Volgens de regels heb je dus geen poot om op te staan mits je een PKC-versie hebt die binnen de garantieperiode van je pc moet worden omgezet. 

Via: Computer Idee

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Office

Tags: Licentievoorwaarden

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord