'Ransomware-as-a-service in opkomst'

Door ransomware als dienst aan te bieden, kunnen ook minder technisch ingestelde criminelen veel slachtoffers maken. Om gebruik te mogen maken van software die door anderen is gemaakt, moeten ze wel een deel van de 'opbrengsten' afstaan.

Zo is de zogeheten 'ransomware-as-a-service' in opkomst, schrijft ZDNet. Eén van de ransomware-varianten die op een dergelijke manier te werk gaat, is het bekende Cerber. 'Gebruikers van Cerber krijgen een simpele gebruikersinterface voorgeschoteld, waar ze precies kunnen zien hoeveel infecties er dagelijks plaatsvinden en hoeveel losgeld er wordt betaald,' meldt de site.

Huren

Ransomware volgt daarmee onder meer in de voetsporen van DDoS-aanvallen, die via verborgen online marktplaatsen ook op bestelling leverbaar zijn. Net zoals hackers in te huren zijn, als je zelf niet over die know-how beschikt. Uiteraard in illegale circuits. 

Infecties

Er zouden zodoende nu meer dan 150 verschillende Cerber-dreigingen in omloop zijn, die met name Windows-gebruikers op het oog hebben. In juli alleen al werden er 150.000 infecties opgemerkt. Opvallend genoeg blijven Oost-Europese landen buiten schot.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: ransomware, cerber