Qualcomm: 'Octacore-processors in smartphones zijn overbodig'

Volgens de marketingtopman van chipfabrikant Qualcomm is het nutteloos om octacore-chips in smarphones te bouwen. Onder andere Samsung doet dat momenteel, maar dat zou slechts gekkigheid zijn. Zo kan er in het ontwerp van Samsung slechts één cluster van vier cores tegelijkertijd benut worden.

In een gesprek dat Tweakers voerde met marketingtopman van Qualcomm Anand Chandrasekher komt luid en duidelijk naar voren dat het volgens hem totaal nutteloos is om processors met acht rekenkernen te verwerken in smartphones. Hij zegt daarover: “Ik ben er geen fan van; ze dienen geen doel, het is gewoon gekkigheid. Wordt je modem er sneller door? Waar worden ze voor gebruikt?”. Qualcomm zal voorlopig blijven steken bij vier cores.

Een fabrikant als Samsung rust nu in een aantal regio’s de Galaxy S4 uit met octacore-chipsets (Exynos 5410). In het ontwerp van Samsung kan er echter maar één cluster van vier kernen actief zijn. Hoewel dat zo is, kunnen de kernen individueel wel aan en uit gezet worden. Uit benchmarkresultaten van de Galaxy S4 met vier kernen en de Galaxy S4 met acht kernen blijkt dat er weinig verschil in snelheid is, hoewel natuurlijk ook andere factoren hierin bepalend zijn dan slechts het aantal cores. Behalve Samsung bouwen ook MediaTek, Huawei en Renesas momenteel octacore-chips, naar verluidt.

Chndrasekher zegt in het gesprek met Tweakers ook niet bang te zijn voor de nieuwe Intel Atom-processoren. “Het is leuk dat ze hun komende chips met onze huidige line-up vergelijken, maar wij hebben natuurlijk ook nieuwe dingen gepland”, aldus de marketingtopman van Qualcomm.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: chips, processors, octacore