abonneren

Qualcomm niet onder de indruk van Nvidia Tegra 4

Nvidia claimt dat de Tegra 4 system on chip de snelste mobiele processor is. De concurrent Qualcomm zegt niet onder de indruk te zijn.

Nvidia doet zijn best om de Tegra 4 processor als superieur in de markt te zetten als snelste processor voor mobiele apparatuur. Nvidia probeert dat aan te tonen met behulp van een drietal Android benchmarktests waarbij de quadcore Cortex A15 processor met 72 core grafische processor aan de tand wordt gevoeld op een provisorisch ingericht Android 4.2 platform. Deze opstelling was zo gemaakt omdat een winkelrijpe tablet of smartphone nog niet voorhanden is. De resultaten laten (uiteraard) zien dat de processor veel sneller is dan alle hardware die nu beschikbaar is. Soms zelfs twee keer zo snel dan de voorgaande snelste processor.

Qualcomm zegt echter niet onder de indruk te zijn. Het bedrijf heeft het volste vertrouwen in de eigen Snapdragon 800 processor, meldt The Verge. Raj Talluri, bij Qualcomm de senior vice-president van de afdeling Product Management, zegt dat zijn team meer gericht is op het uitbrengen van nieuwe producten dan de claims van de concurrentie te weerleggen. Toch merkt Talluri op dat de nieuwe Snapdragon 800 chip “gemakkelijk” de beste chip van Nvidia verslaat. Hij vindt de Tegra 4 indrukwekkend, maar de Snapdragon is “zoveel meer geïntegreerd” en in het algemeen krachtiger, onder andere door het ingebouwde LTE-modem. Daarnaast noemt hij de decodering van 4K content van de 800 chips als belangrijk voordeel.

De Snapdragon 800 staat inderdaad ook zijn mannetje. Deze system on chip (SoC) heeft een 2,3 gigahertz quadcore-processor aan boord en is bedoeld voor topproducten met een prijskaartje van 500 dollar of meer. Het eerste van de 50 apparaten die van deze SoC gebruik gaan maken is de Chinese ZTE Grand Memo. De Snapdragon 600 zal worden gebruikt in de HTC One en de LG Optimus G Pro in de 300 tot 500 dollar prijscategorie. Daarnaast belooft Qualcomm nog “een heleboel” andere producten uit te brengen in de komende maanden en de tweede helft van 2013. Zo zal de goedkope Snapdragon 200 chip worden geplaatst in budgetsmartphones die onder de 100 dollar moeten gaan kosten. De Snapdragon 400 wordt naar verwachting in apparaten met een prijs van tussen de 100 en 300 dollar gezet.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: smartphones, tablets, Processoren, Snapdragon 800, Tegra 4