Qualcomm introduceert vingerafdrukscanner achter scherm

Chipfabrikant Qualcomm werkt aan vingerafdrukscanners die achter het scherm van een smartphone gebouwd kunnen worden. Ze worden vanaf volgend jaar in de eerste toestellen verwacht.

De techniek kan verschillende vormen aannemen. Oled-schermen kunnen een scanner aan de voorkant huizen, zolang het display niet dikker is dan 1,2 mm. Aan de achterzijde kan een scanner onder een aluminium of glazen behuizing worden geplaatst, ook hier moeten smartphone-bouwers rekening houden met de dikte van het materiaal. Maximaal 0,65 mm voor aluminium, en 0,8 mm voor glas.

Tijdlijn

De sensoren werken niet alleen op toestellen met Qualcomm-processoren, maar ook op die met andere, niet nader genoemde chipsets. Naast het herkennen van vingerafdrukken doen ze overigens ook dienst als hartritmesensor. Dit jaar al kunnen smartphonefabrikanten met samples aan de slag. In 2018 volgen dan de eerste toestellen die ervan gebruikmaken.

Snapdragon 450

Qualcomm kondigt ook een nieuwe mobiele processor aan. De Snapdragon 450 is als opvolger van de Snapdragon 435 voor midrange-telefoons bedoeld. Dit keer is de sprong gemaakt van 28 nm naar 14 nm. De chip is daardoor niet alleen sneller maar vooral ook energiezuiniger. De acuuduur zou erdoor verlengd worden met 4 uur of meer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten