Publeaks: website voor Nederlandse klokkenluiders

Publeaks is sinds gisteren actief in Nederland en biedt een manier voor klokkenluiders om anoniem informatie te lekken naar de media.

De afzender, locatie en andere gegevens van het versturen van documentatie is via de websitePubleaks niet te herleiden. Publeaks geeft wel aan dat lekken natuurlijk niet zonder risico is. De deelnemende pers bestaat o.a. uit de grote kranten (m.u.v. de Telegraaf), NOS, RTL en POW! Publeaks moet een soort Nederlandse Wikileaks worden. Wikileaks werd bekend toen Bradley Manning daar duizenden bestanden op lekte. Ook Edward Snowden werd als klokkenluider erg beroemd toen hij de praktijken van de NSA blootlegde met het PRISM-schandaal.

Het doel van Publeaks is het controlerend vermogen van de pers versterken, misstanden aan de kaak stellen en anoniem, en veilig lekken naar de pers. Publeaks fungeert als doorgeefluik en leest zelf niet de documenten die via de site aan de pers wordt aangeboden. Journalisten van de betreffende media kunnen op een afgeschermd deel van de website vragen achterlaten voor de anonieme tipgever. Ontvangt een journalist gelekte documenten dan ziet hij ook aan welke andere deelnemende mediapartners die documenten zijn gelekt zodat bijvoorbeeld een gezamenlijk onderzoek kan worden gestart.

De site maakt gebruik van het TOR-netwerk om de veiligheid te garanderen hoewel de anonimiteit van TOR volgens dit bericht niet zaligmakend blijkt. Ook wordt de data versleuteld maar volgens recente berichtgeving zou de NSA toegang hebben tot veel versleutelde informatie door een ingebouwde backdoor. 

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: publeaks