abonneren

ProtonMail: nieuwe, beveiligde mail van de ontwerpers van het web

CERN, het Zwitserse instituut waar ook onder andere de Large Hadron Collider huist, heeft een nieuwe emaildienst gemaakt dat extra veilig moet zijn voor de gebruiker. Eind-tot-eind-encryptie en zelfvernietiging van serverbestanden moeten de gebruiker van ProtonMail beschermen van allerlei digitaal onheil.

Nou is ProtonMail niet de eerste "veilige" maildienst, en zeker ook niet de laatste. Maar iets dat is ontwikkeld door CERN heeft onze aandacht. De wetenschappers die het wereldwijde web zelf hebben uitgevonden zullen heus wel wat weten van beveiliging en verbindingen.

Bewakers

ProtonMail kenmerkt zich door enkele interessante eigenschappen. Sowieso is het prettig te weten dat de servers in Zwitserland staan, waar je data toch een klein beetje veiliger is voor buitenlandse veiligheidsdiensten. En, om zeker te weten dat niemand fysiek in de server-ruimte komt, wordt het datacentrum beveiligd door bewaking.

Technisch veilig

Maar ook op technisch vlak is ProtonMail veilig. Zo wordt geen enkele informatie in plaintext op de servers opgeslagen, en worden er geen logs of trackings bijgehouden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid berichten na een tijdje zelf weer te vernietigen.

Kritiek op closed source

Toch krijgt de maildienst nog wat kritiek van de early adopters, met name omdat het systeem niet open source is. Daardoor is niet te verifiëren of de zelfvernietigingsfuncties of het ontbreken van server logs wel echt gebeurt.

Overbelast

Desondanks houden we ProtonMail nog even in de gaten. De dienst lijkt in ieder geval een stuk veiliger dan Gmail of Outlook. ProtonMail is inmiddels officieel in de bèta-fase gegaan, al meldt CERN wel dat er op dit moment even geen nieuwe gebruikers meer worden geaccepteerd. De enorm stijgende populariteit van de afgelopen week heeft de servers overbelast.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord