Proef met zelfrijdende 'WEpods' vandaag gestart in Wageningen

Wageningen heeft een primeur: daar rijden vandaag de zelfrijdende WEpods rond. Dat blijft voorlopig beperkt tot de campus van de Universiteit van de stad. Desondanks is het de eerste keer dat er in Nederland een zelfrijdend voertuig tussen het gewone verkeer rijdt.

De zogenaamde WEpods zijn door de universiteit ontwikkeld in opdracht van de provincie Gelderland. Het gaat in de eerste plaats om een experiment, waarbij de busjes gaan pendelen tussen de universiteitscampus en het station Ede-Wageningen. Dat is vooral handig voor buitenlandse gasten, zegt de universiteit.

De WEpods werken zoals andere zelfrijdende auto's met camera's, lasers en gps om de busjes veilig langs ander verkeer te voeren.

Afstand uitbreiden

De proef begint aanvankelijk nog klein. De busjes rijden voorlopig alleen op de campus rond, maar uiteindelijk wordt de route wel steeds een stukje groter zodat de WEpods de afstand van 7 kilometer naar het station zelf kunnen afleggen.

Niet snel

De busjes rijden maximaal 25 kilometer per uur. Er zit geen stuur in de WEpods, en het busje kan niet handmatig bestuurd worden. Er rijdt echter wel een soort chauffeur mee, die als 'aanspreekpunt voor de passagiers' geldt. Die chauffeur is voorlopig nog verplicht volgens de wet - zelfs al kan hij in geval van nood weinig doen...

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Zelfrijdende Auto, vervoer