abonneren

Preview: Windows 10 voor mobiel is een voorzichtige stap in de goede richting

Microsoft heeft een vroege versie van Windows 10 voor mobiele apparaten uitgebracht. We namen een kijkje in het nieuwe besturingssysteem, wat zich in een heel vroege fase bevindt. Welke kant wil Microsoft op met het besturingssysteem?

Voorlopig bestaat Windows 10 ook voor mobiele apparaten alleen nog als Technical Preview. In tegenstelling tot de desktop-versie is die echter veel minder compleet, en de meeste essentiële veranderingen ontbreken nog. Zo zitten er nog steeds geen gesychroniseerde notificaties in, waar we wel heel erg benieuwd naar zijn.

Microsoft benadrukt ook dat het in deze Technical Preview nog vooral gaat om technische vernieuwingen. Die zitten dus grotendeels onder de motorkap, al zijn er wel wat verbeteringen die direct in het oog springen. Die pakken we er in dit artikel uit.
 

Transparante tegels

Het eerste dat opvalt, is dat het uiterlijk niet heel veel veranderd is ten opzichte van Windows Phone 8.1. Het OS maakt nog steeds gebruik van de tegelweergave, al zijn er wel wat meer mogelijkheden die te veranderen. Zo kun je ze groter of kleiner maken, en kunnen ze over een groter gedeelte van het scherm worden geplaatst.

Het is ook mogelijk een eigen achtergrond te kiezen, die over meerdere pagina's weergegeven wordt. De meest opvallende verandering daarbij is dat de tegels op de homepage een licht transparant uiterlijk krijgen - je krijgt je achtergrond zo beter te zien.
 


 

Eindelijk een overzichtelijk menu

Vooral aan de menu's is veel gesleuteld. Die worden nu namelijk eindelijk overzichtelijk, met name de instellingen. Dat was in Windows Phone 8.1 nog een chaotische lijst met alle instellingen én sub-instellingen onder elkaar, waar het met de ontbrekende alfabetische volgorde moeilijk zoeken was. Het nieuwe instellingen-menu is opgedeeld in 10 subcategorieën, met daaronder weer alle opties.De consistentie daarin ontbreekt nog wel, want in sommige submenu's staan nog steeds de grijze teksten die er in Windows 8.1 ook nog zaten.

Je zag in de Technical Preview op de desktop al dat Microsoft zijn instellingen-menu's een stuk rustiger en duidelijker probeert te maken, en met deze instellingen in Windows 10 voor mobiel zie je dat een beetje terug.
 

Makkelijk met spraak te besturen

Spraakbesturing is een heel stuk beter geïntegreerd in het besturingssysteem. Zo kun je nu via je stem teksten inspreken in praktisch ieder tekstvak dat je ziet. Die functie werkt voorlopig alleen nog in het Engels, en dat werkt slechts matig. Je merkt wel dat Microsoft zijn spraakherkenningssoftware koortsachtig probeert te verbeteren, maar er zitten nog net iets te veel domme kinderziektes in om het echt betrouwbaar te maken. Zeker in rumoerige omgevingen vangt de microfoon te veel achtergrondgeluid op, maar dat kan er ook aan liggen dat Windows 10 alleen nog beschikbaar is op low-end-toestellen die van nature al een slechte microfoon hebben.

Interactieve notificaties

In het notificatiescherm is ook het nodige aangepast. Zo is er eindelijk plaats voor meer sneltoetsen aan de bovenkant - dat worden er 12 in plaats van de gebruikelijke 4. Daarmee wordt het een stuk aantrekkelijker om zaken als je bluetooth, maar ook minder gebruikte dingen als de vliegtuigstand of een VPN, te regelen vanuit het notificatiescherm.Ook de notificaties zelf zijn aangepast. Sommige daarvan zijn interactief, zoals wanneer je een nieuw sms'je krijgt. Daar kun je direct op reageren vanuit het notificatiescherm. Dat is nog echter lang niet bij alle apps zo, want het veelgebruikte WhatsApp kan nog niets met de nieuwe functie. Verrassender is dat veel belangrijke Microsoft-apps zoals Outlook-mail ook geen interactieve notificaties ondersteunen.Een andere opvallende toevoeging is een kleine cursor in het toetsenbord. Die is bedoeld om tijdens het typen van bijvoorbeeld url's makkelijker tekst te selecteren. Dat werkt in een praktijk een stuk minder makkelijk dan je zou hopen, dus die functie laten we nog even links liggen.

Universele apps

De Technical Preview geeft ons ook al een klein voorproefje in de universele apps die Microsoft voor zijn hele besturingssysteem wil doorvoeren. Een handjevol stock-apps, zoals de rekenmachine en de Foto's-app, hebben nu een uiterlijk dat consistent moet zijn met Windows 10 op de desktop. Dat valt niet heel veel op, maar interessant is wel dat de apps achter de schermen nagenoeg hetzelfde zijn. Dat betekent dat het voor ontwikkelaars een stuk makkelijker én aantrekkelijker wordt om apps te bouwen voor Windows 10, die dan voor zowel de desktop als voor mobiel te gebruiken zijn.Het is te hopen dat dat helpt met het nog steeds ondermaatste aantal apps in de Windows Store, dat ondanks verwoede pogingen van Microsoft nog steeds tegenvalt. Het is op dit moment niet aantrekkelijk voor ontwikkelaars om apps te bouwen voor een platform dat maar door weinig mensen wordt gebruikt, en in de ultieme kip-en-ei-situatie kiezen maar weinig mensen voor Windows Phone omdát er maar zo weinig apps beschikbaar zijn.
 

Conclusie: Een voorzichtige stap in de goede richting

Windows 10 Technical Preview voor mobiele apparaten is verre van af. Het is een experimentele, heel vroege build van het besturingssysteem en geeft een heel klein inkijkje in waar Microsoft naartoe wil. Uiteindelijk is het niet compleet genoeg om er echt op te vertrouwen, dus we raden je aan om dit besturingssysteem nog niet te installeren op je primaire apparaat. Als je nog ergens een oude Lumia in de kast hebt liggen, is het de moeite van het proberen waard, maar Windows 10 crasht nog net iets te vaak om het praktisch te maken.

Microsoft maakt wel duidelijk welke richting het op wil met Windows 10: een eenduidig besturingssysteem dat het aantrekkelijk maakt voor ontwikkelaars om apps te bouwen. Het besturingssysteem leunt iets meer naar Android en iOS toe, maar blijft wel uniek door de grote tegels in het beginscherm. Die worden iets aantrekkelijker en persoonlijker.

In deze Technical Preview ontbreken nog een flink aantal functies, waaronder onze meest verwachte: de gesynchroniseerde notificaties die je ook op je desktop wil zien. We zijn in ieder geval positief over de eerste indruk - ook al is dat maar een heel klein beetje zoals de definitieve versie van Windows 10.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows 10 technical preview

Nieuws headlines

Laatste reactie