Preview: Dit is hoe Firefox OS eruit ziet

Firefox OS zit al een tijdje in beta-fase, maar het mobiele besturingssysteem lijkt nu wel bijna af te zijn. PCM ging tijdens het Mobile World Congress aan de slag met het besturingssysteem, dat is gebaseerd op de populaire browser van Mozilla. Dit is hoe dat eruit ziet.

Het is tegenwoordig niet makkelijk met een nieuw besturingssysteem op de markt te komen, wanneer Android en iOS samen ruim 95% van de mobiele markt domineren. Het is daarbij ook nog eens heel lastig om iets te maken dat zich onderscheidt van die twee besturingssystemen, maar het lijkt Mozilla goed te lukken.

In tegenstelling tot Android heeft Firefox geen app-'lade', maar staan alle apps op het homescherm. Je scrollt verticaal door de apps heen. De apps zijn wel onder te verdelen in verschillende secties - bovenaan heb je bijvoorbeeld je belangrijkste apps staan.



Mappen
Je kunt de apps wel onderverdelen in mappen, zoals alle social-apps.



Bovendien zie je bovenaan het scherm een zoekbalk staan. Daarin kun je direct zoeken op internet, of naar apps of contacten. Uiteraard staat de mobiele Firefox-browser daar geinstalleerd.

Notificatiescherm

Net als bij iOS en Android heeft ook Firefox een notificatiescherm. Je trekt dat omlaag vanaf de bovenkant, waarna je alle meldingen kunt lezen die je open hebt staan. Ook zijn daar, niet heel verrassend, een aantal snelkoppelingen te vinden om bijvoorbeeld wifi of bluetooth aan te zetten.

App-winkel

Firefox OS heeft een eigen app-winkel, de marketplace. Daarin staan op dit moment nog slechts een handjevol apps - uiteraard moeten dat er meer worden zodra Firefox door meer mensen wordt opgepakt.

In die app-winkel kun je bij de app zien of die offline te gebruiken is. Dat wijst erop dat Firefox voornamelijk gebruik wordt om online te worden gebruikt.



Privacy

Mozilla zet met Firefox altijd hoog in op de privacy van de gebruiker. Vandaar dat er ook een speciale sectie in het besturingssysteem zit, waarmee je per app kunt instellen welke permissies nodig zijn.

In de praktijk zijn dat alleen de locatiediensten van de app. Je kunt precies instellen welke app toegang heeft tot je locatie, maar meer niet. Apps kunnen nog steeds bij je contacten of je foto's, ook al dat helemaal niet echt nodig is (zoals bij een zaklamp-app). Je kunt een app dan toegang geven, of die juist weigeren. Ook kun je instellen dat de app er elke keer om vraagt.

Overige apps

De rest van het besturingssysteem is niet heel fundamenteel anders dan we ook van concurrerende systemen kennen. De instellingen zijn vrijwel hetzelfde, net als de YouTube-app, je contacten, of de agenda.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten