abonneren

'Praten met huisdieren binnen 10 jaar mogelijk'

Volgens de Amerikaanse bioloog Dr. Con Slobodchikoff zullen we over 10 jaar een apparaatje hebben dat technologie bevat waarmee we kunnen communiceren met (huis)dieren. Volgens de bioloog zal de technologie passen in een apparaatje ter grootte van een smartphone. Er wordt al aan software gewerkt.

Dr. Con Slobodchikoff onderzoekt hoe dieren met elkaar communiceren en ontwikkelt software voor dat doeleinde. Op het moment zijn hij en zijn team bezig met het ontcijferen van de taal die prairiehonden bezigen. Bij het onderzoek heeft zich een doorbraak voorgedaan.

Het blijkt namelijk dat de prairiehonden een vrij complexe taal spreken. Zo hebben ze verschillende waarschuwingskreten voor verschillende soorten dieren die in potentie een bedreiging vormen. Maar het gaat veel verder. In de waarschuwingsroep voor de mens kunnen ze bijvoorbeeld aangeven hoe groot en breed deze is en zelfs welke kleur de kleding heeft. De piepgeluiden werden via statistische analyses met behulp van sonogrammen geanalyseerd.

Dierencommunicatiegadget

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de bioloog de stelling geponeerd dat we binnen 5 á 10 jaar met een apparaatje ter grootte van een smartphone kunnen communiceren met onze huisdieren. Hoewel hij nog geen uitgebreid onderzoek heeft gedaan met andere dierengeluiden, heeft hij al wel opgemerkt dat dieren als honden en katten ook een vrij complexe taal spreken. Wanneer er onderzoek gedaan zou worden naar de geluiden die dit soort dieren voortbrengen binnen een specifieke context, zouden we de taal van onze huisdieren in de gadget kunnen programmeren. Daardoor zouden we de dieren beter gaan begrijpen, denkt Slobodchikoff. De Amerikaanse professor hoopt dat dit leidt tot een betere behandeling van dieren, omdat mensen zullen inzien dat het levende en vooral denkende wezens zijn.

Hij noemt ook een voorbeeld van een toepassing van de technologie. Als een hond blaft, zal het nog uit te vinden apparaatje wellicht iets laten horen als “Ik wil vanavond kip eten!”. Bij een miauwende kat zal wellicht een vertaling volgen in de trend van “Maak mijn kattenbak schoon! Hij is smerig!”. We zijn benieuwd wat Grumpy Cat te zeggen heeft, als hij tegen die tijd nog leeft.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: gadgets, Huisdieren, grumpy cat