Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Plasma 5.9 brengt globale menu's terug

Het KDE-project heeft versie 5.9 van zijn opensource desktopomgeving Plasma uitgebracht. Het globale menu is een opvallende nieuwigheid. De ondersteuning van de displayserver Wayland is bovendien verbeterd.

In Plasma 5.9 zien we nu eindelijk de terugkeer van een functie die in Plasma 4 zat, maar bij de migratie naar Plasma 5 verdwenen was: een globaal menu. Schakel je deze optie in, dan krijg je de menubalk van je toepassingen bovenaan het scherm te zien in plaats van bovenaan het venster van de toepassing zelf.

Notificaties en audio

Notificaties krijgen in Plasma 5.9 interactieve previews. Als je bijvoorbeeld een screenshot genomen hebt, kun je het resulterende bestand van de notificatiepop-up slepen naar een chat- of e-mailvenster.

De icoontjes van toepassingen die momenteel audio afspelen, worden gemarkeerd in de taakbeheerder van Plasma 5.9. Een bijbehorend mute-knopje maakt de toepassing eenvoudig stil.

Netwerkinstellingen en Wayland

De systeeminstellingen van Plasma hebben een nieuwe configuratiemodule voor netwerkverbindingen gekregen. Het design daarvan is geïnspireerd door het netwerkapplet van Plasma, terwijl de functionaliteit zelf identiek blijft aan de vorige versie van de configuratiemodule.

De ondersteuning van Wayland, de displayserver die X opvolgt, is weer een stapje dichter bij een bruikbare versie. Je kunt nu screenshots maken en een colorpicker gebruiken. En in fullscreenmodus hebben gemaximaliseerde vensters geen randje meer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, Plasma, kde

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

donderdag 30 november

Laatste reactie