abonneren

Piratenpartij hekelt wetsvoorstel voor downloadverbod

De piratenpartij heeft geen goed woord over voor het wetsvoorstel van Fred Teeven en vindt dat de staatsecretaris hiermee voor een gecensureerd Nederlands internet kiest.

In een eerder bericht liet Buma/Stemra zich positief uit over de voorstellen van de staatsecretaris om downloaden uit illegale bron aan te pakken. De piratenpartij heeft daar duidelijk een andere visie op.

In het voorstel valt te lezen:Via de rechter kunnen rechthebbenden straks websites en diensten met illegaal aanbod laten blokkeren die afkomstig zijn uit het buitenland. Dat kan nu al met Nederlandse websites en diensten, maar als deze vanuit het buitenland afkomstig zijn, kunnen ze nog niet worden aangepakt. Een blokkade via de accesprovider kan alleen na tussenkomst van de rechter, als bewezen is dat de betreffende website onrechtmatig handelt en als de websitebeheerder of hostingprovider niet aanspreekbaar zijn.

De piratenpartij waarschuwt: "De enige manier waarop de censuurwet van Teeven kan worden gehandhaafd is wanneer de providers het volledige internetverkeer van alle Nederlanders continu in de gaten gaan houden. Op basis van een zwarte lijst, die Teeven blijkbaar zonder rechterlijke toetsing wil gaan samenstellen, zouden sites onbereikbaar moeten worden gemaakt voor Nederlandse internetters. Dat betekent dat bij iedere pagina die straks opgevraagd wordt, de provider toestemming moet hebben van het Ministerie van Veiligheid voor deze doorgegeven mag worden".

De partij vindt het vreemd dat het kabinet de export van filtertechnologie naar China en het Midden-Oosten wil gaan verbieden omwille van de vrijheid van meningsuiting voor internet. De Piratenpartij vraagt zich af of de staatssecretaris in Nederland ook de macht wil grijpen over de informatievoorziening of dat hij voor het onbeperkte lobbygeld van de auteursrechtenindustrie gaat.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: