Persoonlijke informatie Chinese hotelklanten te koop op internet

Persoonlijke gegevens als volledige namen, telefoonnummers en paspoortgegevens van duizenden hotelbezoekers in China worden op internet te koop aangeboden. Dit meldt The Beijing News na een melding op het sociale netwerk Weibo, de Chinese variant op Twitter.

Op Weibo maakte een gebruiker de website Cha Kai Fang bekend. Op deze website kunnen gebruikers zoeken naar gasten die in de afgelopen jaren in een Chinees hotel hebben gelogeerd. Na het invullen van een naam laat de site een lijst zien met potentiële overeenkomsten. Daarbij worden onder meer namen, telefoonnummers, woonplaatsen en sofinummers van hotelgasten getoond.

Chinese journalisten denken dat de Chinese Wi-Fi-leverancier Huidayi verantwoordelijk is voor het lekken van de persoonlijke informatie. Huidayi verzorgt het draadloos internet voor veel hotelketens in het land. Onlangs nog werd bekend dat de Wi-Fi-netwerken van Huidayi niet goed beveiligd zijn en er gemakkelijk op kan worden ingebroken.

Volgens een woordvoerder van Huidayi was er inderdaad een lek, maar is deze inmiddels weer gedicht. Ook wijkt volgens hem de gelekte informatie af van de gegevens die het bedrijf verzamelt. De woordvoerder geeft ondertussen de schuld aan de overheid voor het lekken van de gegevens.

De persoonsgegevens van hotelgasten in China worden ondertussen verkocht via Taobao, de grootste online marktplaats van China. De volledige lijst wordt daar aangeboden voor omgerekend ongeveer 240 euro.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: