abonneren

PCM-terugblik: Windows 10 in 2015

2015 gaat de gesschiedenisboeken in als het jaar waarin Windows 10 lanceert. Het nieuwste besturingssysteem van Microsoft houdt de gemoederen flink bezig. Nu 2016 voor de deur staat, blikt PCM terug.

Na maandenlange geruchten wordt in januari eindelijk bekend dat Windows 10 een gratis upgrade wordt voor Windows 7, 8 en 8.1-gebruikers. Op 29 juli is het dan zover en lanceert het nieuwe besturingssysteem - hoewel knutselaars al langer aan de slag konden met de Technical Preview-versie. De update verloopt voor velen soepeltjes, omdat de bestanden eerder al op de computer staan.

Bij PCM zijn we eigenlijk direct al heel tevreden over Windows 10. We bespreken het OS uitvoerig in onze Windows 10 review en leggen je uit hoe je het besturingssysteem op verschilllende manieren kunt installeren. Ook Microsoft is blij, want Windows 10 is binnen een maand al op 75 miljoen apparaten te vinden.

Toch is er ook kritiek. Zo zijn er nogal wat instellingen verstopt die niet altijd in het voordeel lijken van de eindgebruiker, zoals dat pc's met Windows 10 worden ingezet om updates te distribueren. Vooral de privacy-instellingen komen onder vuur. Als je niet oppast tijdens de installatie, geef je Microsoft standaard veel bevoegdheden om je data te verzamelen.

Nog niet af

Daar komt bij dat Windows 10 nog niet helemaal af is. Denk aan de nieuwe browser Edge, die nog altijd geen ondersteuning heeft voor extensies. Tevens werkt de slimme assistente Cortana nog niet overal, waaronder niet in Nederland. Ook schendt Microsoft de cookiewet door installatiebestanden alvast stilletjes te downloaden. Niet iedereen is van het nieuwe OS gediend.

Des te vervelender is het dat Microsoft telkens agressiever wordt in het pushen van Windows 10, inclusief alsmaar die reserveringsmeldingen. Wanneer het besturingssysteem 'per ongeluk' op sommige systemen terechtkomt, schiet dat Windows-gebruikers dan ook in het verkeerde keelgat. Microsoft biedt daarvoor excuus aan.

Ondertussen wordt er druk gewerkt aan het verbeteren van Windows 10. Kortgeleden nog is de Treshold-update uitgebracht, de grootste update tot op heden. Vergelijk het gerust met een service pack. En hoewel Windows 10 Mobile langer op zich laat wachten dan gehoopt, zit er iets meer schot in de zaak nu de Lumia 950 en 950 XL uit zijn. In 2016 volgt het OS voor andere modellen.

En in 2016?

Deze trend zet zich voort in 2016. Microsoft biedt het besturingssysteem aan als een 'service' en de eerstvolgende grote update heet Redstone. Die wordt tussen juni en november volgend jaar verwacht en brengt allerlei nieuwe features met zich mee, waaronder verbeterde Skype-integratie.

Daarnaast is ook interessant om te zien hoe Windows 10 verschillende soorten apparaten gaat verbinden. Windows Continuum ligt daaraan ten grondslag en hoewel je dat nu al kunt proberen, verwachten we dat het volgend jaar allemaal een stuk soepeler loopt. Wie weet, misschien wordt 2016 wel het jaar waarin we de desktop inruilen en heel Windows 10 moeiteloos op onze smartphone draaien!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: Windows, 10