PC-verkopen krompen ook tijdens feestdagen

Voor het eerst in meer dan vijf jaar zijn de pc-verkopen ook in het belangrijke vierde kwartaal gekrompen. De introductie van Windows 8 bracht daar geen verandering in, meldt het marktonderzoeksbureau IDC.

Het vierde kwartaal is altijd een belangrijke periode voor computerfabrikanten. De meeste mensen kozen er echter voor om een tablet of smartphone te kopen in plaats van een pc. Daarmee werd 2012 een slecht jaar voor pc-fabrikanten als Hewlett-Packard, Lenovo en Dell.

De pc-fabrikanten verkochten wereldwijd in het vierde kwartaal 89,8 miljoen computers in het vierde kwartaal van 2012. Dat is een daling van 6,4 procent ten opzichte van het zelfde kwartaal in 2011 en minder dan verwacht. Daarmee presteerden zij het slechtst in meer dan vijf jaar. Hewlett-Packard verkocht de meeste pc's met een marktaandeel van 16,7 procent, gevolgd door Lenovo met 15,7 procent. Lenovo wist als enige een groei te realiseren van 8 procent. De andere grote spelers verloren. Acer en Dell verloren het meeste met een vermindering van ruim 20 procent in hun verkopen.

Daling
In 2012 werd over het gehele jaar wereldwijd 352 miljoen pc's verkocht. Dat is een daling van 3,2 procent ten opzichte van 2011. Voor het eerst sinds 2001 lieten de verkopen over het gehele jaar een daling zien. In 2001 daalden de verkopen door het uiteenspatten van de internetbel op de beurs en de aanslagen op 11 september in Amerika.

Nog geen herstel
Voor 2013 verwacht IDC een groei van 2,8 procent voor de pc-markt. Er is echter nog geen teken van herstel te zien. Andere analisten stelden dan ook hun winstverwachting voor Microsoft naar beneden bij. Volgens Microsoft is er een tekort aan de populaire apparaten met een touchscreen en kon het de vraag niet aan. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat computers tegenwoordig zo krachtig zijn geworden dat de meeste mensen langer kunnen wachten met de vervanging ervan. Er zijn de afgelopen tijd minder softwareapplicaties uitgebracht die meer rekenkracht vragen.

Windows 8
Voor de pc-markt is het te hopen dat Windows 8 daar verandering in gaat brengen. Negen van de tien pc's draaien nog altijd met het besturingssysteem van Microsoft. Volgens de softwarefabrikant is het nieuwe besturingssysteem nu 60 miljoen keer over de toonbank gegaan in 10 weken tijd. Dit komt ongeveer overeen met de periode na de introductie van Windows 7. Maar de historisch lage introductieprijs van 30 euro voor een upgrade naar Windows 8 was dan ook wel heel aantrekkelijk.

In het verleden stond de introductie van een nieuwe versie van Windows garant voor hogere pc-verkopen, maar nu de tablets en smartphones gemeengoed zijn niet. Bovendien moet de consument wennen aan de nieuwe betegelde interface van Windows 8, en kwamen de pc-fabrikanten met onvoldoende aantrekkelijke producten.

De negatieve tendens in de pc-markt kan volgens analisten worden omgebogen naar een positieve als Windows 8 wat meer voeten aan de grond krijgt en de prijzen van onder andere ultrabooks verder omlaag gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten