abonneren

Pas vanavond op voor fake voetbalstreams

Veel Nederlanders zullen vanavond vol verwachting naar de wedstrijd van Nederland tegen Australië kijken. Tijdens dit WK wordt er via verschillende live-streams ook steeds meer online gekeken, maar let daarbij wel op dat je niet per ongeluk adware installeert.

Zo loop je ook bij grotere sites het risico om adware te installeren. Een populaire website om livestreams op te kijken is bijvoorbeeld Ishunter.com. Je kunt hier een livestream starten, die je doorverwijst en vervolgens vraagt om de ‘Latest Video Converter’ te installeren. De pagina lijkt een beetje op Adobe’s Flash update-site en laat de gebruiker een updater executable downloaden. En als je graag een wedstrijd wilt kijken, ben je al iets sneller geneigd om linkjes te volgen en iets te downloaden zonder de bron eerst goed na te gaan.

PUP

De installer waar je in dit geval naartoe wordt geleid is eigenlijk een Potentially Unwanted Program (PUP) die adware bevat, toolbars installeert en waarvan de bedoelingen en motieven niet heel duidelijk zijn. Zulke programma’s worden vooral gebruikt voor advertentiedoeleinden en om een pagina hoger in Google Search te laten eindigen. Verder verandert het je homepage en wijzigt het je standaard zoekmachine. Wel makkelijk te herstellen, maar toch vervelend.

Malware

Een ander voorbeeld van een stream die op dezelfde wijze malware probeert te installeren is antenasport.net. Als op deze link geklikt wordt, dan word je doorgelinkt naar een pagina waar je zogenaamd torrent software kunt downloaden. Als je hier probeert de video downloader te installeren, wordt je doorgelinkt naar een pagina met een wel hele lange url. Ook dit is adware. Het installeert ook een paar DLLs, tmp en gif bestanden in je systeemmap om zijn activiteiten te ondersteunen.

Veilig kijken

Wil je weten waar je wel veilig de streams van de wedstrijden kunt kijken? Probeer dan de site van de FIFA of die van de NOS. Dan weet je bijna zeker dat je goed zit en geen ongewenste bestanden op je computer zet. 

Lees ook: 

WK 2014: hoe werkt de doellijntechnologie?
WK voetbalwedstrijd tussen Nederland - Spanje gemist? Bekijk hier de goals terug 

Oproep NOS: voeg het radiocommentaar toe als extra audiospoor

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: Fake, australië , Malware, streams, Voetbal, Adware, Livestreams

Nieuws headlines

Laatste reactie