abonneren

'Overwicht Android en iOS niet goed voor mobiele markt’

Op Mobile World Congress spraken afgezanten van Mozilla, Ubuntu en Jolla over de dominantie van de besturingssystemen iOS en Android. Ze vinden het overwicht van de twee giganten niet goed voor de keuzevrijheid van de consument.

 

 Mark Shuttleworth van Ubuntu, Marc Dillon van het Jolla en Mitchell Baker van Mozilla spraken op Mobile World Congress in Barcelona over de marktdominantie van Apple en Google, zo meldt Emerce. Zij spraken wel hun bewondering uit, maar vinden het enorme overwicht van de besturingssystemen iOS en Android slecht voor consumenten. “Wij gaan de muren slopen”, meldde Dillon.

Ubuntu, Firefox OS en Jolla zijn mobiele besturingssystemen die proberen een deel van de markt in handen te krijgen. Firefox OS is inmiddels al door het Spaanse telecombedrijf Telefónica geadopteerd. Het idee is om dat besturingssysteem in te zeten voor het budget-sement. Firefox OS is volledig gebaseerd op HTML 5.

Het idee van de drie bazen is om hun besturingssystemen in te zetten op specifieke markten. “Wat men snel vergeet is dat de vijftien apps waar wij in het westen voor warm lopen, in andere delen van de wereld weinig betekenen. In een land als Nigeria zijn lokale diensten meer relevant”, aldus Mozilla’s Baker.

Dillon van Jolla vindt dat hardware inmiddels nog maar een marginale rol speelt: “hardware is niet meer bijzonder. Het onderscheid ligt slechts nog in het aantal ingebouwde processorkernen. E moeten af van de lock-in die er nu is. De consument moet een bredere keuze krijgen. Innovatie wordt vaak niet geïnitieerd door de gevestigde orde.”

Te veel verschillende open source-besturingssystemen is ook niet goed volgens Shuttleworth van Ubuntu. “De rol die wij kunnen spelen is om HTML gebaseerde systeemsoftware en apps op de markt te brengen. Onderling wisselen we al veel code uit”, zegt Shuttleworth. 

Via: Hyped

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Ubuntu, Firefox Os, mobiele besturingssystemen

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord