abonneren

Overstroming Thailand helpt Seagate aan eerste plek

Door de overstromingen in Thailand neemt Seagate inmiddels een koppositie in, als het om de verkoop van harde schijven gaat. Seagate heeft in het laatste kwartaal van 2011 het stokje overgenomen van Western Digital, dat enkele fabrieken zag overstromen.

Western Digital produceert zijn meeste harde schijven in Thailand, in het gebied dat vorig jaar getroffen werd door forse overstromingen. Het gevolg daarvan is dat de schijffabrikant zijn koppositie is kwijtgeraakt; het marktaandeel van Western Digital is met 75 procent ingezakt, naar 23 procent (28,5 miljoen stuks). Seagate profiteerde juist van de overstromingen door zijn marktaandeel uit te bouwen naar 38 procent (46,9 miljoen stuks). Toshiba, Hitachi GST en Samsung volgen met 16, 14 en 9 procent. Overigens produceert ook Seagate zijn harde schijven in Thailand, maar het bedrijf heeft het geluk dat de fabrieken in een hooggelegen gebied liggen.

Overigens zijn zowel Seagate als Western Digital verwikkeld in overnames. Seagate neemt Samsung over, Western Digital gaat voor Hitachi GST. De concurrentie tussen beide bedrijven zal dus alleen maar toenemen. De impact van de overstromingen zal blijven aanhouden tot ver in 2012, aldus marktanalisten. Wat er met de marktprijs van harde schijven gaat gebeuren is nog niet duidelijk; de gemiddelde prijs van een harde schijf schoot in het vierde kwartaal omhoog van $46 (Western Digital) en $55 (Samsung) naar bijna $70.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Opslag

Tags: thailand, Western Digital