abonneren

Overname Nokia door Microsoft zet kwaad bloed

De verkoop van Nokia's mobiele divisie aan Microsoft houdt de gemoederen bezig. Binnen Nokia wordt CEO Stephen Elop inmiddels gezien als verrader, zeker nu aan het licht gekomen is dat Elop een forse bonus overhoudt aan de verkoop.

Het lijkt erop dat het bestuur van Nokia forse steken heeft laten vallen bij het aannemen van Elop als CEO van het bedrijf. Elop stapte in 2010 over van Microsoft naar Nokia en gooide kort daarna Symbian overboord voor een nagenoeg exclusieve focus op Windows Phone. Voor de recentelijke overname van Nokia's mobiele divisie door Microsoft krijgt Elop nu een bonus van $25 miljoen, omgerekend bijna 19 miljoen euro.

Niet alleen Nokia-werknemers hebben moeite met de hoogte van dit bedrag, omdat Elop in hun ogen het bedrijf heeft verraden, maar ook het bestuur van Nokia zelf krabt zich inmiddels goed achter de oren. Nadere besturing van het contract dat Elop in 2010 heeft getekend doet vermoeden dat Elop gestimuleerd werd om de beurswaarde van Nokia te laten dalen en vervolgens het bedrijf te verkopen. Het bestuur zegt dat het niet op de hoogte was van de betreffende clausules in het contract.

Zo zou er in de standaardcontracten staan dat een CEO een bonus van $5 miljoen tegemoet kon zien bij verkoop en dat er een prestatieverplichting was met betrekking tot de waardevastheid van Nokia. In Elops contract werd juist gesproken over een bonus van $25 miljoen en verviel de prestatieclausule. Door Nokia minder waardevast te maken, werd het bedrijf een makkelijkere overnamekandidaat.

Het bestuur van Nokia heeft Elop gevraagd om zijn bonus niet in ontvangst te nemen, maar dat heeft Elop geweigerd.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Organisatie

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord