abonneren

Overname Motorola door Google definitief

De vorig jaar aangekondigde overname van Motorola is definitief geworden. Na goedkeuring van de VS, Europa en China mag Google het mobiele hardwarebedrijf voor $12,5 miljard overnemen.

Het is nog altijd de vraag wat Google gaat doen met Motorola. Algemeen wordt aangenomen dat het een defensieve overname is, vanwege de meer dan 17.000 patenten die Google hiermee in het bezit krijgt. Er liggen echter grotere kansen: Motorola heeft in het verleden zeer succesvolle telefoons gemaakt (denk aan de Razr en diens opvolger Droid Razr). Google heeft tot nu toe zelf bijna geen telefoons in de markt gezet, behalve de Android-showcases die het maakt met Samsung. Motorola kan vroeg toegang krijgen tot nieuwe Android-versies, maar dat zou tot scheve blikken kunnen leiden bij andere fabrikanten.

Waarschijnlijker is het inzetten van de patenten om concurrentie te frustreren, een tactiek die ook Apple en Microsoft toepassen. Er zijn aanwijzingen dat Google het telefoonbedrijf niet echt gaat gebruiken voor hardware-ontwikkeling. De directeur van Motorola is vervangen door een Google-medewerker die weinig ervaring heeft met de mobiele markt. De vraag blijft dan waarom Google het hele bedrijf heeft overgenomen, en niet simpelweg de patenten. Hopelijk zien we rond de lancering van een nieuwe Android-versie wat voor invloed de Motorola-aankoop heeft gehad. De Droid-telefoons zijn het waard verder ontwikkeld te worden, en het zou zonde zijn als Google het bedrijf liet wegkwijnen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Motorola, Patenten