abonneren

OV-chipkaart eenvoudig te kraken

Het kraken van de OV-chipkaart is een fluitje van een cent. In het novembernummer van PC-Active staat hoe eenvoudig het is om de hack uit te voeren. Met de handleiding die in het artikel staat en € 30 voor een rfid-lezer kan iedereen de kaart gemakkelijk uitlezen.PC-Active publiceert regelmatig over de OV-chipkaart, het zoveelste ict-overheidsproduct dat onder vuur ligt.
Zo schreef de redactie al eerder over de achterhaalde beveiliging van de OV-chipkaart en dat de code om zo'n kraak te zetten, al een tijdje beschikbaar is. Nu gaat het maandblad voor de actieve computergebruiker een stap verder. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter kwam er via de website www.ov-chipkaart.org achter dat het uitlezen en analyseren van de chipkaart eigenlijk heel simpel is. In het artikel geeft hij samen met technisch redacteur Henk van de Kamer een goede handleiding voor het uitvoeren van de hack. Iedereen met basale Linux-kennis en een goedkope rfid-lezer kan de kaart zelf uitlezen. Zo kan iedereen zien wat de vervoersbedrijven allemaal aan gegevens van de gebruikers opslaan. Wat er verder mogelijk is met de gratis software en € 30 aan hardware, laten we graag over aan de fantasie van Trans Link Systems en onze lezers.

Op de website www.ov-chipkaart.org (niet te verwarren met de officiële website www.ov-chipkaart.nl) was deze informatie al te lezen, maar op last van de gegevensverwerker van de OV-chipkaart, Trans Link Systems, moest de informatie (kortstondig) worden verwijderd. Ook op www.pc-active.nl/ov-chipkaart is deze gevoelige informatie nog gewoon te lezen.

De conclusie is helder: voor een paar tientjes is de inhoud van de OV-chipkaart uit te lezen, te analyseren en mogelijk te kopiëren. Een investering van miljarden is niet 'alleen in het laboratorium gekraakt', zoals het ministerie van Infrastructuur en Milieu beweert, maar is gewoon door iedere Nederlander te hacken. De PC-Active is vanaf vrijdag 5 november te koop in de winkel.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Laatste reactie