abonneren

Oprichter Commodore Jack Tramiel overleden

Op eerste Paasdag is Jack Tramiel overleden. Jack Tramiel was de oprichter van het legendarische merk Commodore. Hij is 83 jaar geworden.

Jack Tramiel heeft veel meegemaakt waaronder de holocaust waarin hij heeft moeten overleven in werkkampen. Na de Tweede Wereldoorlog is hij vertrokken naar de Verenigde Staten. In 1953 is hij daar een eigen zaak begonnen die typemachines repareerde.

Commodore PETEchter begonnen chips een steeds grotere rol te spelen en na een mislukte concurrentieslag tegen Texas Instruments op het gebied van rekenmachines werkte ging Tramiel samenwerken met MOS Technology. Dit bedrijf maakte chips voor rekenmachines en samen met hen heeft Jack Tramiel in 1977 de Commodore PET uitgebracht. De PET is een homecomputer met ingebouwd toetsenbord, cassettespeler, floppy-drive en beeldscherm.

Na de PET, die niet kon opboksen tegen computers als de Apple II en Atari 800, lanceerde Commodore de VIC 20, de voorloper van de alom bekende (en geliefde) Commodore 64 die uiteindelijk in 1982 verscheen. Deze homecomputer heeft Commodore eigenlijk zijn 'legendarische' status gegeven.

In 1984 verliet Tramiel Commodore om vervolgens Atari te leiden. Ironisch genoeg moet hij toen met de Atari ST de strijd aanbinden met Commodore, die in 1985 de uiterst succesvolle Commodore Amiga heeft uitgebracht. Onder zijn leiding heeft Atari diverse computers en gameconsoles uitgebracht waaronder de Atari 7800, de Atari Lynx en Atari Jaguar. Tramiel verkocht Atari in 1996.

Jack Tramiel is op 83-jarige leeftijd overleden, maar hij heeft wel zijn stempel gedrukt op de computer consumentenmarkt.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Organisatie

Tags: Commodore

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord