}
abonneren

Oppo toont smartphonecamera met 5x optische zoom

Oppo liet dit jaar geen nieuwe smartphone zien tijdens MWC. Wel toonde de Chinese telefoonmaker een nieuwe soort smartphonecamera die niet uitsteekt en toch 5 keer optisch kan zoomen.

Uitstekend

Een telefoon die verder kan inzoomen dan andere telefoons klinkt misschien niet bijzonder, maar de techniek die Oppo gebruikt zouden we wel eens terug kunnen zien in andere smartphones.

Om te zoomen zijn steeds meer smartphones voorzien van twee cameramodules. Zo krijgt de smartphonecamera als geheel een bredere kijkhoek en kan er in veel gevallen verder worden ingezoomd. Voor deze technieken wordt er vaak gebruik gemaakt van een mechanische zoomlens of een combinatie van de twee cameramodules.

De twee modules van de iPhone 7 Plus steken ook uit.

Een objectief van een camera bestaat uit verschillende lenselementen met elk een eigen coating. Door deze elementen kan een camera meer licht opvangen. Om meerdere elementen kwijt te kunnen, is de cameramodule van een smartphone vaak iets dikker dan de rest van het toestel.

Prisma

Om te zoomen, moet er meer afstand worden gecreëerd tussen de lenselementen. Als je inzoomt met een camera, zie je ook dat het objectief langer wordt naarmate je meer zoomt. Met de speciale zoomlens van bijvoorbeeld de iPhone 7 Plus kunnen gebruikers 2x optisch zoomen. Van de 10x zoom die de iPhone heeft, is het merendeel nog steeds digitaal.

 

Oppo heeft ruimte gevonden voor de 5x optische zoom door de camera schuin in de smartphone te plaatsen. De breedte van de telefoon wordt gebruikt om de ruimte tussen de lenselementen te creëren. Door aan het einde van het objectief een prisma te plaatsen, wordt het signaal naar de achterkant van de smartphone gespiegeld.

Het resultaat is een smartphone die de ruimte voor de camera intern benut. Hierdoor krijg je een smartphonecamera met de voordelen van twee cameramodules, zonder dat deze uitsteekt aan de achterkant.

 

Geschreven door: Lub Snoek op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: camera, smartphone, Zoom, Oppo, Mwc, Barcelona, Optisch

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI