Is Opera's gratis vpn wel een vpn?

Browser-maker Opera haalde vorige week het nieuws met een ingebouwde vpn in zijn browser. Maar is het dat wel? Ontwikkelaars en beveiligingsonderzoekers hebben steeds meer kritiek op de dienst, die in werkelijkheid niets anders is dan een proxydienst. Hoe werkt die vpn van Opera eigenlijk?

Gratis vpn's moet je altijd met argusogen bekijken, want een dienst die automatisch ál je verkeer doorsluist én versleutelt kost nu eenmaal geld. Iemand moet op z'n minst de servers betalen die nodig zijn voor al dat verkeer, dus toen Opera een 'gratis vpn-dienst' in de browser aankondigde waren veel gebruikers terecht sceptisch. Bij een gratis vpn denk je namelijk al snel aan het beruchte Hola, dat verbindingen bleek te misbruiken in botnets.
 

Proxy

Ook de vpn van Opera blijkt niet helemaal veilig te zijn. Het gaat namelijk om een proxydienst die loopt via de browser in plaats van een volledige vpn.

Dat is niet heel vreemd, want een vpn die alleen vanuit de browser wordt opgezet kan uiteraard geen verkeer van andere applicaties tunnelen.
 

Authenticatie

Maar ook binnen de browser is de vpn geen vpn, maar een http/s-proxydienst. Dat betekent dat verkeer tussen Opera en de proxy wel wordt beschermd, maar daarna niet meer.

De proxy vraagt een authenticatie, maar die zijn volgens een beveiligingsonderzoeker overal hetzelfde. Je kunt namelijk dezelfde authenticatie-tokens en gebruikersnamen gebruiken op meerdere machines.
 

Ip-adres

Daar komt nog bij dat de proxy bij het opzetten van een verbinding automatisch het ip-adres van je browser doorstuurt naar de server van de proxydienst. Dat device_id wordt bovendien niet veranderd wanneer je bijvoorbeeld van browser wisselt of uitlogt, maar je moet de proxy handmatig verwijderen voor je dat kunt doen.
 

Niet onverwacht

Overigens is het niet helemaal onverwacht dat de dienst geen echte vpn blijkt te zijn, want dat leek al te mooi om waar te zijn. Wel kondigde Opera de dienst zelf aan als vpn, al zette het bedrijf die vooral in de markt als een manier om om regioblokkades heen te komen. Het advies blijft echter dat je voor een goede vpn uiteindelijk het beste nog kunt betalen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Security

Tags: opera, vpn