abonneren

OpenOffice.org breekt met Oracle

OpenOffice.org, de opensource kantoorsoftware die al jaren een alternatief vormt voor Microsoft Office, maakt zich los van Oracle. Het opensource-project gaat verder als onafhankelijke organisatie onder de naam The Document Foundation. De het kantoorpakket krijgt de naam LibreOffice. Oracle werd met de overname van Sun Microsystems beheerder van een aantal opensource projecten.
De stap die de ontwikkelaars nu maken, maakt duidelijk dat de spanningen tussen Oracle en de ontwikkelaars van OpenSource.Org en MySQL is opgelopen. Sun Microsystems deed voorheen het management voor deze ontwikkelingen; Oracle erfde de opensource-projecten met de overname van Sun begin van dit jaar. OpenOffice.org is een doorontwikkeling van StarOffice, dat ooit is gemaakt door het Duitse bedrijf StarDivision. Sun kocht StarDivision in 1999 en startte met OpenOffice.org in 2000.

Ondanks dat Oracle serieus met OpenOffice omgaat en er onder de paraplu van Oracle al twee stabiele versies van het pakket zijn uitgebracht, zijn de leden van de opensource-gemeenschap niet gelukkig met de gang van zaken. Het gevoel bestaat dat Oracle de opensource-organisatie meer als een probleem ziet dan als een oplossing.

Projectleider Schulz van OpenOffice.org ziet LibreOffice dan ook niet als een afsplitsing maar als een voortzetting van het project. LibreOffice is beschikbaar voor download op hun nieuwe website.

Oracle is uitgenodigd om lid te worden van de nieuwe organisatie en het OpenOffice.org-merk in te brengen, dat door de organisatie de afgelopen jaren zorgvuldig is gekoesterd. In afwachting van wat Oracle zal doen heeft men in de tussentijd alvast het nieuwe merk LibreOffice gekozen.

 

 

 

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Software

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie