Op zoek naar de meerwaarde van wearables: deel 1

Fabrikanten van wearables maken de mooiste producten, waar veel mee mogelijk is. Toch zijn deze gadgets voor veel mensen nog verre van onmisbaar. Hoe zouden deze apparaten beter in ons leven kunnen passen?

Lees ook: De meest succesvolle Nederlandse Kickstarters

Fitnesstrackers

Stiekem vallen fitnesstrackers buiten de strekking van dit artikel, omdat voor veel mensen dergelijke trackers al onmisbaar zijn. Het mooie van dit soort wearables is dat ze je een goed inzicht geven in je leefpatroon, lichaamsbeweging (of gebrek daaraan), enzovoort. Het is vooral de ‘gamificatie’ (het stellen van doelen met beloningen) die de trackers zo populair maken. De potentie van dit soort trackers is echter nog veel groter.

Zo weet een tracker je locatie en snelheid, en zou je dus in theorie de tracker kunnen koppelen aan je slimme thermostaat, zodat de kachel automatisch aan gaat op het moment dat je tracker merkt dat je onderweg bent naar huis. 

Andersom is het ook nuttig: als je iemand bent die vaak vergeet het licht uit te doen, zou je dit soort trackers kunnen koppelen aan je slimme verlichting zodat ze automatisch uitgaan wanneer je je huis verlaat. Ergens is het wel ironisch, dat je apparatuur gebruikt die constant aan staat om andere apparatuur uit te schakelen wanneer je dit vergeet.

Smartwatches

Er zijn ontzettend veel smartwatches op de markt, maar we lichten de Apple Watch er even uit omdat er geen smartwatch is waarvoor zoveel apps zijn als voor de Apple Watch. We hebben het horloge nu zo’n twee jaar in ons bezit… en is het onmisbaar? Allerminst. Soms vergeten we het om te doen en daar merken we niet zoveel van. 

Toch werd het nut onlangs ineens een stuk duidelijker toen één van onze redactieleden in de grootste achtbaan ter wereld zat, en hij zijn hartslag in de gaten kon houden met z’n Apple Watch. Medische toepassingen is dan ook vooral waar we de onmisbaarheid van de Apple Watch en andere smartwatches zien. Voortdurende meting van je hartslag (en binnenkort mogelijk ook bloeddruk via een speciale ecg-sticker op je borst) en rapportage aan de personen die daar baat bij hebben. 

Zo zou de smartwatch een cruciale rol kunnen spelen bij het voorspellen van of voorkomen van een fatale afloop bij een hartaanval door niet alleen de drager te alarmeren, maar ook de hulpdiensten, inclusief de locatie van de drager. En je kunt er natuurlijk ook je smartlocks mee openen, maar daar gebruiken we liever een smartring voor.

Slimme lenzen

Van de slimme lenzen waar Google aan werkt heb je misschien al eens gehoord. Deze lenzen zijn in staat om je suikerspiegel te meten via je oog, waardoor mensen met suikerziekte niet meer hoeven te prikken. Maar de mogelijkheden gaan nog veel verder. Zo kan een smartlens staar in een vroeg stadium detecteren en zijn er talloze andere lichaamsgebreken die via het oog gemeten kunnen worden. Maar het draait niet alleen om preventie, ook om verbetering. 

De nieuwste versie waar Verily Life Sciences aan werkt, is geen lens die je over je eigen lens legt, maar eentje die je lens daadwerkelijk vervangt (een beetje gruwelijk als je het ons vraagt). Een dergelijke lens is niet alleen vervanging voor de bril, maar maakt ook nog eens superzicht mogelijk, evenals zien in het donker. Stiekem worden we dan natuurlijk wel een beetje halve cyborgs, maar functioneel is het wel. Daarnaast kan de smartlens natuurlijk op termijn alles dat de slimme bril ook kan.

Halsbanden met GPS

Dit zijn typisch van die wearables die door veel mensen direct worden afgedaan als onzinnig. Het klinkt natuurlijk ook een beetje decadent: een halsband die ervoor zorgt dat je precies weet waar je trouwe viervoeter uithangt. De Nuzzle is een voorbeeld van zo’n wearable voor je kat of hond. Onzinnig? Sowieso niet, want als elk huisdier een dergelijke halsband zou dragen, zouden er veel minder huisdieren vermist worden. Maar de technologie zou nog veel verder kunnen gaan. 

Ten eerste zou het bijvoorbeeld voor blindengeleidehonden fantastisch kunnen zijn, als deze om wat voor reden dan ook zonder baasje terugkeert of helemaal niet terugkeert (en dus waarschijnlijk nog bij z’n baasje is). Met zo’n gps-halsband kunnen de gangen van zo’n beest, mits gekoppeld aan een smartphone, eenvoudig worden nagegaan. 

Denken we nog verder, dan zou zo’n halsband dierenlevens kunnen redden door bijvoorbeeld te communiceren met (zelfrijdende?) auto’s. Wanneer dergelijke halsbanden een uniform signaal uitzenden zou zo’n signaal herkend kunnen worden door systemen in auto’s, waardoor de bestuurder (of de auto zelf) op tijd kan remmen wanneer een huisdier te dichtbij komt. Dan is zo’n halsband ineens een stuk minder onzinnig.

Smart jackets

Smartjackets oftewel slimme jassen zijn jassen met technologie in de stof verweven. Je kunt daarbij denken aan technologie om je apparaten draadloos op te laden, maar ook aan technologie om apparaten te bedienen door simpelweg je jas aan te raken. Daarnaast kan een smartjacket je bijvoorbeeld trilsignalen doorgeven of fungeren als eenvoudig display.

We hoeven niet eens heel diep na te denken om te verzinnen waarom deze technologie onmisbaar kan zijn. Op dit moment zijn het vooralsnog losse ideeën, maar indien deze daadwerkelijk allemaal worden gecombineerd in één smartjacket, dan zijn de mogelijkheden fantastisch.

Denk hierbij aan een jas die, bijvoorbeeld met een pijl op je mouw, kan aangeven welke kant je op moet fietsen volgens je navigatie. Of een jas die je met behulp van trilsignalen de juiste kant op stuurt: extreem nuttig, omdat dit voorkomt dat je voortdurend op je smartphone moet kijken als je de weg niet weet (al moeten we daarbij zeggen dat een smartwatch dit ook kan natuurlijk). 

En een slimme jas waarmee je je gadgets kunt opladen? Tja, in het dagelijks leven wel handig, maar onmisbaar wordt het voor mensen die naar afgelegen gebieden reizen. Denk je eens in wat dat aan generators scheelt (ook omdat de jassen de elektriciteit kunnen gebruiken voor warmte).

Lees hier verder over o.a. naar slimme brillen, slimme ringen en jawel, zelfs slim ondergoed.

Tekst: Martin Gijzemijter

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Wearables

Tags: apple, smartwatch, google, fitnesstracker, smartjacket