Op jacht naar een domeinnaam met aantrekkingskracht

Op internet draait het maar om één ding: gevonden worden. Dat begint met het kiezen van een goede domeinnaam. Met de volgende 10 tips vermijd je de valkuilen en verhoog je de kans op veel bezoekers.

Tip 1: Kies de juiste extensie

Moet je een .nl of een .com nemen? Het zou leuk zijn, maar de noodzaak is wat minder dan een aantal jaar geleden. Bovendien: een .com (commercial) is eigenlijk alleen voor bedrijven die internationale ambities hebben. Woon je in Friesland? Dan hebben we een goede tip. Het namelijk sinds kort mogelijk om een domeinnaam met de extensie .frl te reserveren. En er komen tal van andere nieuwe extensies aan die erg interessant zijn. Zie ook Tip 9.


Tip 2: Bepaal de juiste naam

Veel verenigingen, clubs, zzp’ers en bedrijven willen graag hun eigen naam als domeinnaam, zoals bijvoorbeeld computeridee.nl of voornaamachternaam.nl. Zo’n domeinnaam is makkelijk te onthouden maar de kans is wel groot dat iemand anders deze al heeft gereserveerd. Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld een koppelstreepje op te nemen (voornaam-achternaam.nl) of door je typebedrijf of doel van je stichting toe te voegen, zoals bijvoorbeeld stichtingmijnnaam.nl of schildersbedrijfmijnnaam.nl. Tot slot: moet je nog een naam bedenken voor je bedrijf, stichting of vereniging? Check dan van te voren of er een goede en passende domeinnaam vrij is voordat je de definitieve naam bepaalt. Dan wordt ook meteen gecheckt of jouw domeinnaam misschien ook met een andere extensie beschiktbaar is.


Tip 3: Hou rekening met zoekmachines

Wat zou je intypen bij Google als je op zoek bent naar een nieuwe auto? Misschien: “voordelige auto kopen”, “voordelige auto’s”, “beste auto”, “auto kopen in Arnhem” of iets soortgelijk. Dat zijn zoektermen die ook prima te gebruiken zijn als domeinnaam. Veel bedrijven doen daarom eerst uitgebreid onderzoek naar welke aan hun product gerelateerde zoekwoorden vaak door mensen worden ingetypt, voordat ze een domeinnaam reserveren. Waarom? Omdat Google en andere zoekmachines dit soort domeinnamen vrijwel bovenaan de lijst toont wanneer mensen een zoekopdracht ingeven die hiermee overeenkomt. Zo wordt je domeinnaam dus een echte publiekstrekker

Tip 4: Gebruik alternatieve woorden

In je zoektocht naar een goede domeinnaam kan het voorkomen dat 99% van wat je intypt toch al bezet is. Hou vol en zoek verder door bijvoorbeeld woorden in het meervoud te zetten (topschildersinhaarlem.nl) of door alternatieve woorden te gebruiken. Met name de site synoniemen.net kan je hierbij uitstekend van dienst zijn.


Tip 5: Hou het kort

Zorg ervoor dat je domeinnaam niet te lang is. Hoe korter, hoe beter maar vermijd tegelijkertijd afkortingen. De toevoeging bv achter de domeinnaam van je bedrijf lijkt handig, maar wat als over een paar jaar de bedrijfsvorm verandert in een vof of eenmanszaak? Denk je een goede domeinnaam te hebben gevonden? Doe de fonetische test en vraag of iemand jouw domeinnaam wil opschrijven nadat je deze hebt opgezegd. Gebeurt dit zonder spelfouten? Dan zit je goed.


Tip 6: Gebruik andere karakters

Naast koppelstreepjes mag in een domeinnaam ook cijfers opnemen. Met name 2 en 4 komen vaak voor. Love2you.nl, xs4all.nl, etc. Maar je kunt natuurlijk ook het netnummer gebruiken, zoals bijvoorbeeld de ondernemersclub die te vinden is op netwerk023.nl. Het is niet toegestaan om rare tekens (%#$@) in domeinnamen te gebruiken.


Tip 7: Vermijd rare associaties

In hun enthousiasme om een domeinnaam te reserveren, gaat het soms wel eens mis. Een naam die uit meerdere woorden bestaat, blijkt wanneer deze als domeinnaam wordt gereserveerd ook op een andere manier leesbaar. Check dan ook van te voren of jouw domeinnaam niet op verschillende manier gelezen kan worden voordat je deze reserveert. Hilarische voorbeelden van waar het mis ging, zijn die van het Zwitserse bedrijf Swissbit (swissbit.ch), webwinkel Pen Island (penisland.net) en hoveniersbedrijf Les Bocages (lesbocages.com). Vaak zijn dit soort problemen op te lossen door een koppelstreepje (-) in de domeinnaam op te nemen.


Tip 8: Kijk naar alternatieve extensies

Naast .nl of .com zijn er nog een aantal andere extensies die interessant kunnen zijn. Zoek je een domeinnaam voor je stichting of een andere non-profit club, dan kan een .org interessant alternatief zijn. Domeinnamen met de extensie .eu mogen gebruikt worden door organisaties en personen die binnen de Europese Unie zijn gevestigd. En de domeinextensie .net die oorspronkelijk bedoeld voor overkoepelende sites kan eventueel ook.


Tip 9: Check nieuwe domeinnamen

Met name veel domeinnamen die op de extensie .com of .nl eindigen, zijn al gereserveerd. Maar wist je dat er de komende tijd honderden extensies bijkomen, zoals .shop, , .amsterdam, .studio of .cafe? De kans is groot dat de door jouw gewenste domeinnaam in combinatie met één van deze extensies wel vrij is. Ondanks dat een aantal van deze extensies nog niet beschikbaar is, kun je nu al wel voorregistreren. Dat is geen garantie dat je de door jou gewenste domeinnaam daadwerkelijk krijgt,  maar je zit er wel bovenop als deze extensie beschikbaar komt.


Tip 10. Reserveer direct

Voor een domeinnaam met een voorkomende extensie als .nl of .com betaal je vaak maximaal zo’n 10 euro per jaar. Heb je eindelijk een vrije domein gevonden maar twijfel je, dan kan het toch verstandig zijn om deze te reserveren. Dit kan zonder hostingaccount en wanneer je een domeinnaam toch niet langer wilt hebben, kun je deze jaarlijks opzeggen. Dat is nog altijd beter dan afwachten, dan toch claimen en ontdekken dat iemand anders er intussen mee vandoor is gegaan…


Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Mijndomein.nl. De redactie van PCM was niet betrokken bij de totstandkoming van dit artikel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Domeinnaam, Zoekmachines