abonneren

Oorzaak karig opslaggeheugen Samsung Galaxy S4 is Full HD-scherm

Gebruikers hebben massaal geklaagd over de slechts 9 GB daadwerkelijk beschikbare opslagruimte op de Samsung Galaxy S4 16 GB. Samsung verdedigt zich en zegt dat het door het Full HD-scherm komt.

De Samsung Galaxy S4 is nog geen week te koop en er zijn veel berichten van gebruikers die klagen over de beperkte beschikbaarheid van de opslagruimte. Van de 16 GB die er op het toestel beschikbaar is, is slechts 9 GB beschikbaar voor de gebruiker en Samsung heeft hier nu op gereageerd.

Samsung Galaxy S4

De Samsung Galaxy S4 is het nieuwste toptoestel van deze Koraanse fabrikant en vanaf afgelopen zaterdag in Nederland en België verkrijgbaar. De toestellen hebben 16 GB opslagruimte, maar ruim 7 GB hiervan wordt gebruikt door het Androidsysteem en applicaties van Samsung zelf. Dit houdt in dat er slechts 9 GB vrij is voor de gebruiker om applicaties op te installeren en bestanden of muziek te bewaren. Dit is iets meer dan de helft van de totale ruimte en vele gebruikers hebben hier dan ook over geklaagd.

Full HD-scherm

Samsung laat in een verklaring weten dat dit noodzakelijk is om een optimale mobiele ervaring te kunnen bieden op het full HD-scherm van het toestel. Daarnaast wordt aangegeven dat dit ‘slechts’ 1 GB meer ruimte in beslag neemt dan op de Samsung Galaxy S III. De Samsung Galaxy S4 beschikt over een full HD-scherm, hetgeen ervoor zorgt dat afbeeldingen en eventuele video’s in een betere kwaliteit op het toestel aanwezig moet zijn. Dit zou volgens Samsung één van de hoofdredenen voor de 7 GB opslagcapaciteit die benodigd is. Overigens is 6 GB wat ons betreft ook al een flinke grootte voor de systeemsoftware.

Over het algemeen zijn klachten dat meegeleverde software niet te verwijderen is ongegrond. Wanneer je deze wel zou kunnen verwijderen, zou je deze ruimte namelijk toch niet kunnen gebruiken: deze systeemapplicaties staan immers op een ander gedeelte van het geheugen opgeslagen. Dit is gescheiden van het gebruikersgeheugen. Echter, in het geval van de Galaxy S4 heeft Samsung ervoor gekozen om het systeemgeheugen zo groot te maken dat er niet zo verschrikkelijk veel ruimte meer overblijft voor de gebruiker.

Voor Samsung zou het een mogelijke oplossing zijn om het systeemgeheugen kleiner te maken en alleen belangrijke applicaties in dit systeemgeheugen te installeren. Andere apps zouden dan in het gebruikersgeheugen kunnen worden geïnstalleerd en zijn dan verwijderbaar. Een nadeel hiervan is dat wanneer de gebruiker een reset zou uitvoeren, deze applicaties zouden verdwijnen. Deze apps zouden dan bijvoorbeeld via Samsung Apps nog wel kunnen worden geïnstalleerd, maar vermoedelijk zal Samsung de beginnende gebruiker daar niet mee willen opzadelen.

Ben je nieuwsgierig naar de Samsung Galaxy S4? Androidworld heeft deze full HD-smartphone onder de loep genomen, wat ze ervan vonden lees je in deze review.

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Samsung Galaxy S4, Opslagruimte, Galaxy S4