abonneren

Onveilige verbindingen vallen straks extra op in Chrome

Een nieuwe functie binnen Chrome laat je in één oogopslag zien wanneer een website geen veilige HTTPS-verbinding gebruikt. Er staat dan een kruisje door het bekende slot-icoontje. Google experimenteert er alvast mee in een testversie van zijn browser.

Het gewone slotje wordt nu juist gebruikt wanneer je verbinding wél gecodeerd is, zoals bijvoorbeeld op Gmail of Facebook. Je ziet het ook in Firefox. Maar volgens Google zijn veel websites te laks om over te stappen op versleutelde verbindingen. Daarom moet meer opvallen dat bezoekers ervan een veiligheidsrisico lopen. 

Het betreft namelijk niet zomaar wat obscure sites in een weggestopt hoekje van het internet. 55 procent van de grootste websites zouden HTTPS niet gebruiken, waaronder Wikipedia, Instagram en Amazon. HTTPS zorgt er onder meer voor dat kwaadwillenden niet mee kunnen gluren op inlogschermen.

Gematigd invoeren

Google wil de nieuwe functie langzaam gaan uitrollen. Want als ineens het hele internet volstaat met het nieuwe icoontje, bestaat het gevaar dat het op grote schaal genegeerd wordt. Net zoals cookie-waarschuwingen. 

Om het zelf alvast te proberen, kun je de nieuwste versie van Chrome Canary installeren. Je vindt de optie dan in chrome://flags, onder de optie 'mark non-secure origins as non-secure.' Houd er wel rekening mee dat Canary eigenlijk voor ontwikkelaars is en daardoor onstabiel kan zijn.

Bron: CNET

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Https

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord