Onrust door nieuwe publicaties Wikileaks

De Amerikaanse overheid noemt de publicatie van 250.000 berichten die vanuit Washington naar de Amerikaanse ambassades zijn gestuurd ‘roekeloos en gevaarlijk’.
De bekende klokkenluiders website Wikileaks had al aangekondigd de documenten naar buiten te brengen en stuurde de berichten naar een aantal gerenommeerde kranten waaronder The Guardian.

Uit de berichten blijkt onder meer dat Amerika van mening is dat Iran de beschikking heeft over Noord-Koreaanse raketten, die West-Europese landen zouden kunnen treffen. Saoedi-Arabië zou er bij de Amerikaanse regering op hebben aangedrongen om Iran te bombarderen.

Verder zouden Amerikaanse beambten in het buitenland zijn ingezet om informatie te vergaren (waaronder creditcard- en DNA-gegevens) over een groot aantal belangrijke politici en hoge functionarissen bij de VN. In de stukken staan kwalificaties van personen waarbij Mahmoud Ahmadinejad (president van Iran) bijvoorbeeld wordt vergeleken met Adolf Hitler.

De Verenigde Staten geeft aan dat de gelekte informatie mogelijk levensgevaarlijk is voor bepaalde personen. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf aan dat er betere maatregelen genomen zullen worden ter beveiliging van gevoelige informatie zodat informatie ook niet makkelijk via usb-sticks naar buiten is te smokkelen.

[Via The Guardian]

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: