abonneren

OnionShare is een veilige manier om bestanden te versturen

OnionShare is een nieuw programma waarmee gebruikers veilig en anoniem bestanden kunnen uitwisselen รก la WeTransfer. Het programma is voorlopig alleen te downloaden via Github, maar werkt wel al volledig. De gebruiker heeft wel de Tor-browser nodig om de dienst te gebruiken.

OnionShare werd met weinig tamtam aangekondigd - alleen een tweet wees op het bestaan van Onionshare - maar de app is wel degelijk goed en belangrijk. OnionShare is alleen met te gebruiken met de extra veilige Tor-browser, de enige browser waarmee .onion-links geopend kunnen worden.

Wachtwoord

De gebruiker maakt voor het versturen van een bestand een speciale .onion-link aan met een wachtwoord. Via OnionShare kan het bestand vervolgens verstuurd worden via het Onion-netwerk. Daardoor wordt het bestand via verschillende servers versleuteld, waardoor de afzender niet te achterhalen of te openen is zonder het wachtwoord.

Geen spoor

De verzender stuurt vervolgens de link en het wachtwoord naar de ontvanger, die vervolgens via de Tor-browser het bestand kan openen. Als het bestand door de ontvanger is gedownload, kan de link worden verwijderd en blijft er geen spoor achter van het bestand.

Snowden

Het programma werkt erg goed, al mankeert er soms nogal wat aan de interface. Dat OnionShare een serieuze applicatie is, is wel te merken aan de ontwikkelaar. Die liet zich inspireren door journalist Glenn Greenwald, die de documenten van Edward Snowden wereldkundig maakte. Greenwald klaagde erover dat het moeilijk was de documenten van Snowden te ontvangen, omdat er geen veilige manier was om documenten te versturen. Ontwikkelaar Micah Lee vond dat genoeg motivatie om zijn eigen programma te ontwikkelen.

OnionShare is te downloaden via Github, maar moet in de toekomst makkelijker toegankelijk worden voor gebruikers.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Security

Tags: Tor, onionshare, onion, tor browser