OnePlus en het bijzondere verhaal van het 'röntgenfilter'

© PXimport

OnePlus en het bijzondere verhaal van het 'röntgenfilter'

Geplaatst: 15 juni 2020 - 06:50

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Laura Jenny

Een nieuwe functie van OnePlus is in opspraak gekomen. Een van de bijzonderheden aan OnePlus’ meest recente telefoon, de OnePlus 8 Pro, is dat deze filters kan inschakelen voordat je een foto maakt. Echter zorgt één van die filters voor een ‘röntgen-effect’. Dit is wat er is gebeurd.

Hoewel het natuurlijk erg handig is om voor de foto wordt gemaakt al een filter aan te kunnen zetten, is dat bij het laatste filter uit de rij iets te verregaand. Het filter ‘Fotochroom’ zorgde er namelijk voor dat je door een dun laag plastic kon kijken, of andere texturen zoals kleding. Iets dat niet bij alle klanten even goed is gevallen, hoewel er ook veel mensen zijn die het juist leuk vinden.

Het is overigens niet zo dat het filter een naakt lichaam onder kleren toonde, maar wel deeltjes die door plastic omhuld zijn. Denk bijvoorbeeld aan de binnenkant van een toetsenbord. In een video van YouTuber Ben Geskin is te zien hoe een Apple TV van zwart plastic door het filter toont als een soort röntgenfoto. Je ziet het binnenwerk dat net onder het plastic-omhulsel zit.

Dat dit kan heeft niets met röntgenstraling te maken. Dit is mogelijk omdat er een infraroodfilter in de camera van het toestel zit. Infraroodlicht is niet met het blote oog te zien, maar gaat wel dwars door plastic en bepaalde stoffen heen. Infrarood is electromagnetische straling die net onder licht valt dat we wel kunnen waarnemen. Zonnestralen bevatten ook infrarood: het zijn vaak die stralen die ervoor zorgen dat je de warmte van de zon voelt.

De brandweer gebruikt infrarood om door rook heen te kunnen kijken. Apple gebruikt infraroodlicht bijvoorbeeld voor zijn Face ID-gezichtsherkenning. En OnePlus, die gebruikt het als eerste smartphoneleverancier als toepassing in een camerafilter van een smartphone bedoeld voor fotografie. Echter is het feit dat de camera ‘door kleding heen kan kijken’ iets dat veel mensen zorgen baart rondom privacy.

Hierop werd OnePlus opgeroepen om iets aan het filter te doen. Iets dat doet denken aan de jaren ‘90. Sony had toen een camera op de markt gebracht die kon ‘nachtkijken’. Echter betekende dat inderdaad ook dat hij door kleding heen kon kijken. Sony besloot de camera’s toen terug te halen.

Filter wel of niet verwijderen

OnePlus hoefde gelukkig niet zo ver te gaan, maar het moest wel actie ondernemen. OnePlus besloot gezien de commotie het kleurenfilter in China tijdelijk uit te schakelen door middel van een update. Uitschakelen, niet verwijderen, want OnePlus zei al meteen dat het de functie terugbrengt. Alleen dan moeten wel eerst de privacyzorgen weg zijn. Dat blijkt inmiddels gelukt, want Fotochroom is terug van weggeweest. In Europa zouden we het filter al die tijd nog gehad moeten hebben, want hier voegt OnePlus door middel van een update een oplossing toe waardoor dat wat tot zorgen leidt uit het filter verdwijnt.

Er was echter een foutje ontdekt door AndroidPolice, want het filter zou in het Westen per ongeluk toch zijn verwijderd. Hierop heeft OnePlus in de update van zijn besturingssysteem Oxygen OS (10.5.10) heeft het de fout ongedaan gemaakt en Fotochroom weer teruggezet. Er zijn mensen die beweren dat OnePlus het filter niet per ongeluk, maar expres verwijderde door alle controverse. Maar dus ook dat het het filter terugplaatste omdat er blijkbaar teveel mensen zijn die het juist een interessant of leuk filter vinden.

Het Fotochroom-filter kan op dit moment nog steeds door plastic heen kijken. Zo kun je bjivoorbeeld van een verzorgingsproduct zien hoeveel er nog in de fles zit. Het heeft zo dus ook zijn handige toepassingen, al is het de vraag of het privacyvraagstuk niet alsnog een staartje krijgt als iemand er toch nog een ergere toepassing in weet te ontdekken. OnePlus zegt zelf dat het allemaal wel meevalt. We houden het in de gaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten