abonneren

Onderzoekers willen wearables opladen via zweet

Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om draagbare gadgets op te laden via zweet. Zo zouden bijvoorbeeld smartwatches en andere slimme apparaten niet meer 's nachts aan de oplader hoeven.

Het idee werd gepresenteerd tijdens een wetenschappelijk congres. Daar lieten de onderzoekers een soort plaktatoeage zien waarmee lactaat wordt gebruikt om zweet om te zetten in energie. Lactaat wordt geproduceerd als een persoon energie verbrandt.

Hoe actiever, hoe beter

De plaktatoo bevatte een sensor die het lactaat kon meten tijdens fysieke oefeningen. Hoe actiever de proefpersonen bewogen, des te meer lactaat werd er gemeten. Het lactaat wisten de onderzoeker om te zetten naar elektrische lading.

Vroeg stadium

Het gaat nu nog om vroege experimenten waarbij slechts een klein beetje stroom worden opgewekt. In totaal werd daarbij nog maar weinig energie opgewekt - slechts 4 microwatt voor een elektrode van 2 milimeter. Uiteindelijk, zeggen de onderzoekers, moet het mogelijk worden grotere elektroden te maken, die tot wel 70 microwatt kunnen opwekken. Volgens de onderzoekers is 10 microwatt genoeg om een smartwatch op te laden.

Smartphones

Volgens de theorie kunnen via deze techniek zelfs smartphones worden opgeladen in de toekomst, al lijkt dat nog wat ambitieus. Voor het opladen van een smartphone zou minstens 2 miljoen microwatt nodig zijn - even afwachten voor we dus echt handige robots worden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Wearables

Tags: