Het idee werd gepresenteerd tijdens een wetenschappelijk congres. Daar lieten de onderzoekers een soort plaktatoeage zien waarmee lactaat wordt gebruikt om zweet om te zetten in energie. Lactaat wordt geproduceerd als een persoon energie verbrandt.
Hoe actiever, hoe beter
De plaktatoo bevatte een sensor die het lactaat kon meten tijdens fysieke oefeningen. Hoe actiever de proefpersonen bewogen, des te meer lactaat werd er gemeten. Het lactaat wisten de onderzoeker om te zetten naar elektrische lading.
Vroeg stadium
Het gaat nu nog om vroege experimenten waarbij slechts een klein beetje stroom worden opgewekt. In totaal werd daarbij nog maar weinig energie opgewekt - slechts 4 microwatt voor een elektrode van 2 milimeter. Uiteindelijk, zeggen de onderzoekers, moet het mogelijk worden grotere elektroden te maken, die tot wel 70 microwatt kunnen opwekken. Volgens de onderzoekers is 10 microwatt genoeg om een smartwatch op te laden.
Smartphones
Volgens de theorie kunnen via deze techniek zelfs smartphones worden opgeladen in de toekomst, al lijkt dat nog wat ambitieus. Voor het opladen van een smartphone zou minstens 2 miljoen microwatt nodig zijn - even afwachten voor we dus echt handige robots worden.