abonneren

Onderzoekers willen met robot de maan in VR laten zien

Dat je met de Oculus Rift toffe virtuele werelden kunt bezoeken, wisten we al. Tot nu toe was dat echter beperkt tot wat schokkerige beelden van een bungeejump of een slecht werkende versie van Skyrim, maar daar gaat verandering in komen. Volgend jaar kunnen we namelijk in VR naar de maan kijken. Maar dan echt.

Onderzoekers hebben namelijk een robot ontwikkeld die foto's gaat maken van de maan. De robot moet in 2016 worden gelanceerd, en moet vanaf de maan beelden gaan versturen naar de aarde. Die beelden zijn dan in virtual reality te zien op VR-brillen zoals de Oculus Rift of de Samsung Gear VR.

Google Lunar Xprize

Het is echter maar de vraag of de robot de maan daadwerkelijk bereikt. De onderzoekers doen namelijk mee aan de Google Lunar XPrize, een prijsvraag die is uitgeschreven door Google. Die wedstrijd stimuleert onderzoeksteams van studenten en ontwikkelaars om een voorwerp op de maan neer te zetten. Ambitieus als dat klinkt, is nog geen enkel team serieus in de buurt van dat einddoel.

Maan

De onderzoekers van dit robotproject, van de Amerikaanse Carnegie Mellon Universiteit, zeggen in 2016 de maan te willen bereiken. Dat moet gebeuren met een Falcon 9-raket van SpaceX, het bedrijf dat momenteel ook al vrachten en later ook personen naar het internationale ruimtestation ISS kan sturen. De Falcon 9 heeft echter nog niet de capaciteit om de maan te bereiken, en het is maar de vraag of dat op tijd lukt voor dit project.

'Honderden camera's

Mocht dat wel lukken, dan willen de onderzoekers verder kijken. Zo willen zij "honderden" robotcamera's op de maan plaatsen, zodat je het hemellichaam van alle kanten kunt bestuderen. Dat wordt nog even afwachten.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Wearables

Tags: