Onderzoekers vinden ransomware voor Mac

mac ransomware
Over het algemeen zijn met name Windows-gebruikers doelwit van ransomware-aanvallen. Toch moeten ook Mac-gebruikers op hun hoede blijven, nu gijzelsoftware voor Apples platform is opgedoken: MacRansom.

Beveiligingsonderzoekers van Fortinet ontdekten MacRansom op het Tor-netwerk. Daar wordt het aangeboden als ransomware-as-a-service: internetcriminelen kunnen in contact komen met de maker van het virus, die de ransomware vervolgens op maat aflevert. Dat bestand kan vervolgens gebruikt worden om Macs mee te infecteren. De ontwikkelaar strijkt 30 procent van de winst op.

Maximaal 128 bestanden worden versleuteld - wel is het zo dat Macs een waarschuwing geven bij uitvoering van het bestand omdat een signature van Apple ontbreekt. De hoogte van het losgeldbedrag kan per geval verschillen, het is maar net hoe de crimineel in kwestie de ransomware heeft samengesteld bij het aanvragen ervan.

Nog maar het begin

Volgens Fortinet is de gijzelsoftware nog niet zo verfijnd als de meest desastreuze Windows-varianten van dit moment, maar aangezien het virus z'n versleutelingswerk wel doet kunnen er alsnog slachtoffers mee gemaakt worden.

"De kans dat Mac-gebruikers met malware in aanraking komen is veel kleiner dan op Windows, maar dat heeft niet zozeer te maken met de beveiliging van het besturingssysteem als wel met het relatief kleine aantal gebruikers tot op heden," aldus de onderzoekers.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws

Tags: mac, ransomware