Onderhuidse bloedtester communiceert met mobieltje

Zwitserse wetenschappers van de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) hebben een klein apparaatje ontwikkeld dat onderhuids bloed kan onderzoeken. De gegevens van de bloedwaarden kunnen onder andere worden doorgeseind naar een mobiele telefoon of tablet via bluetooth.

Dit apparaat wordt onderhuids ingebracht met behulp van een naald en kan het bloed van een ziekenhuispatiënt onderzoeken op vijf verschillende waarden tegelijk. De ingebouwde elektronica is voorzien van draadloze communicatie. Via radiogolven en bluetooth wordt de dienstdoende arts geïnformeerd over de toestand van zijn patient. Deze kan de gegevens bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Het apparaat kan maandenlang blijven zitten zonder dat deze vervangen moet worden.

Verschillende bloedwaarden
Ook andere onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van soortgelijke apparaten. Het unieke aan dit apparaat is dat het bloed op verschillende bloedwaarden tegelijk kan worden gemonitord. De Zwitsers zeggen het succesvol te hebben ingezet bij tests op proefdieren voor het meten van zowel cholesterol als glucose in het bloed. Het kan ook op andere waarden controleren die regelmatig door artsen in het bloed worden onderzocht.

Het kan worden ingebracht bij patiënten waarvan het bloed continu in de gaten moet worden gehouden, bijvoorbeeld op de intensive care (IC). De onderzoekers hopen hun product dan ook binnenkort op een IC-afdeling te mogen testen. Het apparaat kan worden aangebracht bij patiënten met een hoog cholesterol, diabetes en voor het bekijken van de werking van medicijnen tijdens bijvoorbeeld een chemotherapie. Voor deze patiënten zou dit nog wel eens ideaal kunnen zijn, omdat zij voor hun afspraak met de arts geen bloed meer hoeven te 'prikken'.

Het prototype is toch nog 14 x 2 millimeter groot en werkt zonder batterij. De Zwitsers denken deze draadloze bloedtester over vier jaar op de markt te brengen. Hopelijk weten zij deze in de tussentijd ook nog iets kleiner te maken.

In de onderstaande video wordt uitleg over de onderhuidse bloedtester gegeven door de onderzoekers Giovanni de Micheli en Sandro Carrara van EPFL Integrated Systems Laboratory.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten