abonneren

'Obama verantwoordelijk voor Stuxnet'

De Amerikaanse regering zou verantwoordelijk zijn voor de Stuxnet-aanval op Irans nucleaire infrastructuur. The New York Times claimt dat president Obama de aanval heeft laten uitvoeren en na de ontdekking in 2010 de aanvallen heeft laten opvoeren.

Speculatie dat het Westen achter de aanvallen zat, is er altijd al geweest. Omdat het Stuxnet-virus zo specifiek toesloeg op Iraanse kerncentrales is vanaf het begin gezegd dat Amerika en/of Israel achter de ontwikkeling zitten. Niemand heeft tot nu toe echter toegegeven dat het een officiele cyberaanval betreft. The New York Times heeft eigen onderzoek uitgevoerd en concludeert na 'anderhalf jaar gesprekken met Amerikaanse, Europese en Israelische overheidsmedewerkers' dat de VS Stuxnet hebben ontwikkeld en dat president Obama verantwoordelijk is voor de inzet tegen Iran.

Pas sinds kort erkent Amerika uberhaupt dat het cyberwapens (zoals malware Stuxnet) ontwikkelt, maar de inzet ervan is nog nooit officieel aangekondigd. Vermeende doelen waren pc's van individuele Al-Qaeda-leden en van de Libische luchtafweer. Onder president Bush is begonnen met de actieve ontwikkeling, waarbij voor Stuxnet een complete replica van een Iraanse kerncentrale werd gebouwd. Het wapen werd in alle geheim ingezet, maar kwam twee jaar geleden toch in de openheid. President Obama heeft toen opdracht gegeven om toch door te gaan met de aanval, waarna uiteindelijk een vijfde van Irans capaciteit voor uraniumverrijking platlag.

Bron: The New York Times

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Laatste reactie