abonneren

Nvidia onthult Tegra 4 en gaminghandheld

Nvidia heeft de Tegra 4 chip en de Project Shield gaminghandheld onthuld tijdens een persconferentie. Deze vond plaats vlak voor de start van de Consumer Electronics Show (CES), de elektronicabeurs in Las Vegas. De Project Shield gaminghandheld draait met de Tegra 4 en het besturingssysteem Android.

Een paar weken geleden waren al wat specificaties uitgelekt van de Tegra 4. Deze mobiele chip wordt gebakken op 28 nm en draait met 5 cpu cores die zijn gebaseerd op de Cortex A15 architectuur van ARM. Dit 4-plus-1-systeem werkt (net als bij de Tegra 3)  met vier normale cores plus een extra energiezuinige core. De kloksnelheid van de vier normale cores bedraagt maximaal 1,9 gigahertz, meldt AnandTech. De grafische prestaties van de chip worden met flink opgekrikt met 72 gpu cores. Dat is zes keer zoveel gpu cores als de Tegra 3. De processor biedt ondersteuning voor LP-DDR2 dualchannel geheugen.

Project Shield
Wanneer de Tegra 4 chip precies uit wordt gebracht is nog niet bekendgemaakt, maar de eerste producten zouden nog wel eens in het tweede kwartaal van 2013 van de band kunnen rollen. De Project Shield gaminghandheld wordt in deze periode verwacht en zal worden uitgerust met de Tegra 4. De Project Shield ziet er uit als een soort PlayStation 3 controller waarop een inklapbaar scherm is geplaatst. Dit 5-inch scherm geeft beelden weer in een resolutie van 1280 x 720 pixels (720p).

De handheld wordt voorzien van interne opslag, maar hoeveel is nog niet bekend. Dit geldt ook voor het werkgeheugen. De interne opslag kan worden uitgebreid met een microSD-kaart. De beelden kunnen tijdens het gamen op een tv worden vertoond via de micro-hdmi uitgang. Daarnaast beschikt de gaminghandheld over wifi, een micro-usb poort en een uitgang voor een headset.

De Project Shield kan functioneren als een controller voor pc's met een GTX 600 videokaart. De handheld werkt met een “kale versie” van het Android besturingssysteem. Dit betekent dat er geen grafische aanpassingen zoals eigen skins kunnen worden gemaakt. Games uit de TegraZone store zijn geoptimaliseerd voor de Project Shield. Naast games kunnen ook andere Android-apps worden geopend.

Bron: AnandTech

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: games, smartphones, tablets, Tegra 4

Laatste reactie