abonneren

Nvidia gaat zelf mobieltjes ontwerpen

Nvidia heeft een nieuwe strategie bedacht voor 2013 om de tegra-chips te verspreiden. Het bedrijf gaat zelf tablets en smartphones ontwerpen en zal deze door derden laten fabriceren onder een goedkoop “wit label”. De eerste tablets worden in mei of juni verwacht.

Op dit moment wordt de mobiele Tegra 3 processor ondergesneeuwd door de processors van Qualcomm, terwijl Mediatek is te vinden in producten voor de Chinese markt. Nvidia wil voor zijn Tegra chipsets een groter marktaandeel in de tablet- en smartphonemarkt verwerven door zelf de tablet- en smartphoneproductie te gaan doen, meldt Unwiredview.

Wit label
Waarschijnlijk zullen er geen tablets en smartphones onder de merknaam Nvidia worden uitgebracht. Wel zal Nvidia de mobiele apparaten ontwerpen en deze onder een “wit label” door derden laten produceren. Kleine regionale spelers kunnen hierop dan hun eigen merk plakken en deze verkopen aan de consument.

Voor Nvidia is dit overigens niets nieuws. Deze strategie heeft het bedrijf ook toegepast voor videokaarten. Als Nvidia slaagt, dan zouden de prijzen van tablets in de hogere marktsegmenten kunnen dalen.

Regionale spelers
Nvidia zou zich daarbij richten op kleine regionale spelers als Fly en Wexler in Rusland of Micromax en Lava in India. Deze kleine spelers verkopen momenteel lokaal vooral goedkope Chinese tablets en smartphones van lage kwaliteit. Door de ontwikkeling en de productie van de eindproducten in eigen hand te nemen krijgt Nvidia de mogelijkheid om de volledige controle te houden over de eigenschappen en prestaties van de mobiele apparaten. Als de chipproducent er vervolgens in slaagt om voldoende lokale en regionale spelers voor zijn producten te interesseren, dan zal het bedrijf in staat zijn om voldoende schaalgrootte te krijgen om goedkoop aan componenten te komen. Zo zou het bedrijf de tablets en smartphones tegen zeer scherpe prijzen kunnen aanbieden.

Nvidia wil per markt tot twee sterke partners zien te strikken. Aanstaande mei/juni worden tientallen goedkope 7- en 10-inch tablets verwacht in verschillende markten. Dit zijn een paar basismodellen van Nvidia en zullen onder verschillende merknamen worden uitgebracht. Welke landen de uitverkorenen zijn is nog niet bekend.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: smartphones, tablets, Tegra 3