NSA had toegang tot bijna alle smartphones

Onlangs werd de NSA beticht van het laten inbouwen van backdoors (achterdeuren) in encryptiemethoden van belangrijke tech-bedrijven. Deze techbedrijven zouden samen met de NSA een backdoor hebben gebouwd waardoor de NSA de data kan inzien. We zijn nog niet bekomen van dit nieuws of Der Spiegel brengt nu naar buiten dat de NSA ook toegang heeft tot alle populaire smartphones.

De NSA (National Security Agency) zou volgens Der Spiegel toegang hebben tot de contactgegevens, sms-jes en informatie over de locatie van de smartphone-gebruiker. Der Spiegel baseert zich op documenten die het in handen heeft gekregen maar waarvan de bron niet bekend is. Het gaat waarschijnlijk om documenten die gelekt zijn door Edward Snowden.

Volgens Der Spiegel betreft het smartphones met de besturingssystemen Android, iOS en zelfs BlackBerry. Laatstgenoemde stond altijd bekend de goede beveiliging. In 2009 schreven we nog waarom criminelen zo graag voor de beveiligde BlackBerry kiezen maar volgens het document van Der Spiegel zou de encryptie al sinds 2008 door de NSA te omzeilen zijn. Windows Phone wordt helemaal niet genoemd, wellicht was dat nog een te kleine speler om te noemen of is de beveiliging van Microsoft gewoon beter.

 

Onrust op internet over NSA-praktijken

Het nieuws dat de NSA via backdoors bij versleutelde informatie op internet kan komen, heeft tot veel onrust gezorgd. Beveiligingsexperts roepen op tot nieuwe encryptiemethoden op het internet om het meekijken van de NSA te voorkomen. De huidige backdoors zouden echter met medeweten van de tech-bedrijven zijn geïmplementeerd en zolang dat gebeurt, helpt de beste encryptie natuurlijk niet. Namen van bedrijven die de NSA aan backdoors hebben geholpen, werden niet genoemd. BlackBerry ontkent in ieder geval een backdoor te hebben ingebouwd voor de NSA. Google zou nu haast willen maken met hun eigen plannen om data te versleutelen naar aanleiding van de berichten. Het nieuws dat de NSA nu ook bij informatie op mobiele besturingssystemen kan komen, zorgt alleen nog maar voor meer onrust ondanks het feit dat de NSAstelt dat het geen informatie op grote schaal verzamelt maar de toegang slechts gebruikt om individuen af te tappen.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: smartphones