abonneren

Norton: Beveiliging internet-of-things wordt overschat

Apparaten die onderdeel uitmaken van het internet-of-things worden veelal veilig genoeg geschat, terwijl dat niet altijd terecht is. Dat concludeert Norton in een nieuw Europees onderzoek.

Zes op de tien ondervraagden geeft daarin aan er vanuit te gaan dat hun slimme thermostaat of babymonitor gebouwd is met veiligheid voorop. Volgens Norton is er in dit soort apparaten juist menig lek gevonden, al in 50 verschillende gevallen. Een op de vijf Europeanen neemt verder geen enkele maatregel om het risico op een hack te verkleinen.

Bijna de helft van de concumenten denkt toch geen interessant doelwit te zijn voor cybercrminelen, wanneer het aankomt op hun slimme huishouden. Een gevaar kan echter bijvoorbeeld zijn dat thermostaten worden getroffen door ransomware, zodat je niet meer de controle hebt over je eigen verwarming. Hoewel dit nog niet op grote schaal voorkomt, is het wel mogelijk. Wie veel met het IoT in de weer is, wordt in elk geval aangeraden om de standaard wachtwoorden van de apparatuur te wijzigen. 

Financiële schade

Uit het onderzoek blijkt verder dat 54 miljoen Europeanen het afgelopen jaar slachtoffer zijn geworden van cybercrime, waaronder 2,3 miljoen Nederlanders. In 80 procent van de gevallen leidde dat ook tot financiële schade. Veel mensen weten niet waaraan ze een phishing-mail kunnen herkennen, en daarnaast worden - met name onder jongeren - wachtwoorden vaak gedeeld met anderen.

Bron: Symantec (pdf)

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Ransomware, Phishing, Cybercrime

Laatste Vacatures