abonneren

Noord-Korea zonder internet door cyberaanval

Het internet in Noord-Korea is zo'n tien uur offline geweest, vermoedelijk door een cyberaanval. Wie daar achter zit, is niet duidelijk.

Al snel werd vermoed dat de Verenigde Staten achter de vermeende DDoS-aanval zou zitten, omdat het land Noord-Korea beschuldigd van de hack op Sony Pictures Entertainment. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kan tegenover persbureau Bloomberg 'niet bevestigen' dat de Verenigde Staten er iets mee te maken hebben.

Cyberexperts verklaren echter tegenover NBC News dat het Noord-Koreaanse internet zo gemakkelijk plat te leggen is, dat iedereen er achter kan zitten. Door de aanval waren onder meer de nieuwskanalen van de Noord-Koreaanse overheid niet meer te bezoeken. Inmiddels zijn de sites weer online.

Cybervandalisme

Door de hack op Sony's filmmaatschappij lopen de gemoederen tussen Amerika en Noord-Korea hoog op. Noord-Korea ontkent achter de cyberaanval te zitten en dreigt nu 'het Witte Huis, het Pentagon en de rest van de Verenigde Staten' aan te vallen als er niet van de beschuldigingen wordt afgezien.

President Barack Obama noemt de hack op Sony Pictures Entertainment niet een oorlogsverklaring van Noord-Korea, maar een daad van cybervandalisme. Het land gaat daar 'proportioneel' tegen optreden en wil daarbij de hulp inschakelen van andere landen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Noord-korea

Laatste reactie