}
abonneren

Nokia verklaart Symbian dood na succesvol kwartaal

Na goede cijfers te hebben genoteerd voor het laatste kwartaal van 2012, onder andere door de Lumia-lijn, zet Nokia het langzaam uitstervende besturingssysteem Symbian bij het oud vuil.

Nokia heeft zijn cijfers van het vierde kwartaal van 2012 gepresenteerd. Er is voor het eerst in een lange tijd weer eens winst gemaakt. Het bedrijf heeft alles op alles gezet om die resultaten vandaag te kunnen delen met de wereld. Er is flink gereorganiseerd binnen het bedrijf en de verkoop van de Lumia-lijn smartphones met Windows Phone als besturingssysteem is eindelijk wat aangetrokken, waardoor er weer winst is.

Cijfers

Waar het laatste kwartaal van 2011 nog een verlies van 954 miljoen euro gedraaid werd, is er nu een winst van 439 miljoen euro. In de laatste drie maanden van 2012 werden er 4,4 miljoen Nokia Lumia’s verkocht, tegenover een enkel mager miljoentje het jaar ervoor. Bij elkaar werden er in 2012 12,3 miljoen Lumia’s verkocht.

 Vaarwel Symbian

Nokia nam ook afscheid van het oude besturingssysteem Symbian. De PureView 808 gaat daarmee de geschiedenis in als laatste Nokia-telefoon met Symbian erop. In 1998 werd Symbian geïntroduceerd en het concurreerde destijds met besturingssystemen als Windows Mobile en Blackberry. Ook tussen 2008 en 2010 was Symbian ook nog behoorlijk succesvol. Daarna namen iPhones en Android-smartphones in rap tempo de markt over en stond Nokia aan de zijlijn te kijken naar het smartphone-geweld.

In het vierde kwartaal van 2012 gingen er nog maar 2,2 miljoen Symbian-toestellen over de toonbank. Ondersteuning blijft er nog wel voor Symbian. Tot en met 2016 zal Accenture die verzorgen.

Bron: Computer Totaal

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Kwartaalcijfers, Lumia, Symbian

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR