abonneren

Nokia onthult Windows Phone 8 Lumia's

Nokia heeft met de Lumia 920 een nieuw topmodel smartphone onthuld. Dit toestel borduurt voort op de Lumia 800 en Lumia 900 en krijgt Windows Phone 8 als besturingssysteem. Ook is er met de Lumia 820 een goedkopere variant.

De Lumia 920 is het nieuwe vlaggenschip van Nokia. Daarnaast introduceert Nokia ook een goedkopere uitvoering: De Nokia Lumia 820. Beide toestellen zijn Nokia’s eerste smartphones met het Windows Phone 8 besturingssysteem. Met Windows Phone 8 borduurt Microsoft voort op Windows Phone 7. De kern van Windows Phone 8 is afgeleid van het nieuwe Windows 8. Sterk punt is dat Windows Phone 8 naadloos integreert en samenwerkt met andere Windows 8-apparaten als tablets en pc’s en gebruik maakt van Microsofts clouddiens SkyDrive.

Lumia 920

Bijzonder is dat Nokia de Lumia 920 voorziet van eigen geavanceerde functionaliteit. Zo krijgt de Lumia 920 de Pureview-technologie met optische beeldstabilisatie die goed is voor significant betere foto- en video-opnamen zonder bewegingsonscherpte en met een veel betere belichting, omdat door de stabilisatie de sluitertijd langer kan worden.
Nieuw is ook de mogelijkheid tot draadloos opladen. Hiertoe wordt de universele Qi-standaard gebruikt zodat je, als deze is ingeburgerd, de Lumia overal kunt bijladen. Als voorbeeld toont Nokia een kussentje van Fatboy of een draadloos speakerdock van JBL. Je legt je Lumia erop en via NFC wordt contactgemaakt voor het afspelen van muziek terwijl gelijk het toestel wordt bijgeladen.

De Lumia 920 heeft een 4,5 inch PureMotion HD+ touchscherm. Dit lcd-scherm heeft een resolutie van 1280 x 768 pixels en combineert een grote helderheid met een scherp beeld ook bij snel scrollen leesbaar blijft. Bijzonder is dat het touchscherm ook met handschoenen, een balpen of bijvoorbeeld vingernagels bediend kan worden.

Nokia heeft kans gezien het ontwerp van de uit één stuk bestaande kast zodanig aan te passen met rondere vormen dat het toestel een veel minder lomp uiterlijk heeft gekregen dan de Lumia 900. Nokia breidt de bestaande kleurkeuze van de Lumia 900 uit met fel geel, rood en grijs.

Dualcore Snapdragon processor

Nokia gebruikt voor de Lumia 920 de snelle Qualcomm Snapdragon S4 dualcore-processor. Die wordt gecombineerd met 1 GB ram-geheugen en 32 GB opslagruimte. De accu heeft een capaciteit van 2000 mAH. De 8 Megapixel camera is geschikt voor full HD 1080p video. Ook is er een frontcamera voor het chatten.
Gebruikers van de nieuwe Lumia-toestellen krijgen de beschikking over locatie gebaseerde toepassingen als Nokia Maps, Nokia Drive en Nokia transport. Met CityLens voegt Nokia augmented reality functionaliteit toe zodat je informatie krijgt van de omgeving waar je je camera op richt.

Lumia 820

De Lumia 820 wordt de opvolger van de Lumia 800. Een compacter en goedkoper toestel met een 4,3 inch oled-scherm met 800 x 480 pixels. Ook hier de dualcore 1,5 GHz Snapdragon S4 processor. Bijzonder aan de Lumia 820 is dat hij een verwisselbare cover krijgt, die uiteraard in veel kleuren verkrijgbaar wordt. Door de verwisselbare cover is de accu ook verwisselbaar en is er onder de accu een microsd-cardslot verstopt voor het uitbreiden van de standaard aanwezige 8 GB opslagruimte.

Wanneer de nieuwe Lumia’s gaan verschijnen, is nog onbekend net als de te verwachten prijs. Zeker is, dat de toestellen niet eerder dan Windows 8 zullen uitkomen. Aangezien Windows Phone 8 nog niet klaar is, zal het naar verwachting wel tot het eind van het jaar duren voordat we de nieuwe Lumia’s in de winkels kunnen verwachten.

Zie ook de Nokia promovideo

  

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Lumia